Dit moest ik effe kwijt
Laat de ongevaccinerden opdraaien


oktober 2021


Nu de coronapandemie ons al anderhalf jaar in de greep houdt en we deze zomer dachten die overwonnen te hebben, worden we toch weer geconfronteerd met tal van besmettingen. Die zijn reden tot zorgen voor meerdere groepen in onze samenleving. Het omgaan met regels, het al of niet verplichten, en het handhaven van alle restricties en beperkingen heeft nog iets anders blootgelegd in Nederland: hoever gaan we om iedereen zelf over zijn keuze te laten beschikken?

Oke, het zou nogal een stap zijn om de vaccinatie tegen covid voor iedereen verplicht te stellen. Vele hakken zouden alleen maar dieper in het zand gaan. Maar nu wordt er wel met twee maten gemeten.
In andere landen, waaronder Engeland, kun je bij verschillende beroepen je biezen pakken als je niet gevaccineerd bent. In Nederland kun je zelfs als caféhouder en barman niet gevaccineerd zijn en toch elke bezoeker om zijn digitale code te vragen.
Daarom wil ik hierbij onze (nog steeds demissionaire) ministers enkele tips geven die wat mij betreft doorgevoerd moeten worden.

  • Je moet overal (ook bv in winkels) je coronacheck laten zien en daar moet meer en beter op gehandhaafd worden
  • We gaan stapsgewijs toe naar het zelf betalen van toegangstests voor ongevaccineerden.
  • Als een ongevaccineerd persoon zich meldt bij arts of ziekenhuis, komt daar een eigen bijdrage voor.
  • De ongevaccineerden komen bij opname in een ziekenhuis in en ander verpleegregime met minder comfort.

Van de ene kant kun je denken; wie is deze schrijver dat hij anderen dit op wil leggen?
Maar afgelopen weken maakte ik het mee bij het werken in de zorg dat oudjes opnieuw opgesloten moesten worden op hun kamer omdat een van de andere patiënten (zeer waarschijnlijk) ongevaccineerden op bezoek had gehad. Dat zeer waarschijnlijk betekent: we weten het zeker, maar we kunnen het niet bewijzen omdat we het niet mogen vragen en checken. Laten we daar ook eens mee stoppen. Als iemand zo stoer wil zijn om echt over zijn eigen wil te beschikken en daardoor niet wil laten vaccineren: kom daar dan ook gewoon voor uit.
Als ik straks niet naar andere landen mag reizen omdat hier in Nederland de besmettingen door de niet gevaccineerde verder opgelopen zijn, moet ik daarvan dan de dupe zijn?
Als mijn dochter (gevaccineerd en wel) voor de klas staat weet ze niet welke ouders van haar kinderen gevaccineerd zijn. Moet zij zich in alle bochten blijven wringen om haar kinderen les te blijven geven?
Als ik bij vrienden of familie op bezoek ga, moet ik dan angstvallig om me heen blijven kijken of er ook geen ongevaccineerde (en daardoor risicovol persoon) om de hoek komt?
Moeten de mensen die wachten op een hartoperatie of andere ingreep hun bed af blijven staan aan ongevaccineerde wappies die vooral strijden om hun recht om zelf keuzes te maken, terwijl ze de consequenties daarvan niet willen dragen?
Hugo, jongen, recht je rug. Kijk eens over je schouder naar andere landen waar dat al gebeurt, maar trek die regels eens even aan. Als dat slappe zelfbeschikkingsrecht dan toch heilig moet blijven: zorg dan ook maar voor alle consequenties daarbij horen.