‘Dromen zijn bedrog’, zong ooit iemand. Maar wat is een droom eigenlijk en wat gebeurd er? Waar komt deze onbestuurbare hersenactiviteit vandaan?
Ik probeer een tijd lang mijn dromen op te schrijven in de hoop er iets wijzer van te worden.

24 Maart 2020 (2)

Het bruidspaar

Ik fiets met Marian in Reusel, we zijn op weg naar een bruiloft. De weg ziet eruit als de Lindestraat, de plek waar we moeten zijn is bij de oude boerderij op de Hulselsedijk. We zijn  wat laat, waarschijnlijk is het feest al begonnen. Het is de bruiloft van mijn nichtje, de dochter van mijn zus. We volgen de weg, draaien een keer af en Marian rijdt achter mij. Maar als ik omkijk ben ik haar ineens kwijt. O, we zijn de locatie waar we moesten zijn al gepasseerd, ik heb niet opgelet en ben te ver gereden.
Als ik omkeer zie ik haar de fiets al parkeren. Samen gaan we naar binnen, waar we in een grote hal komen. Daar zitten veel mensen te wachten en te repeteren. Ik vraag aan Mieke wat ze aan het doen zijn. ‘Wij zijn aan het oefenen, moeten dadelijk ons stukje doen,’ zegt ze.  ’Er zijn er al veel geweest, wij zijn dadelijk aan de beurt.’
We lopen verder naar de bruiloft zaal en komen in een ruimte waar ik de familieleden herken. Het bruidspaar zich licht verveeld op een stoel vooraan, daarachter enkele stoelen met enkele familieleden. Het is niet druk, ik had het drukker verwacht.
Er is net een optreden bezig waardoor we zo zachtjes mogelijk naar de stoelen lopen. Er is nog voldoende ruimte om te gaan zitten.
‘Het zijn wel erg veel stukjes die ze doen,’ zegt mijn zus zachtjes. Ik neem de ruimte in mij op en zie een vrij grote zaal met vooraan een klein podium waar enkele personen op staan. Daar net voor het bruidspaar en iets verder er vandaan, enkele rijen stoelen. Het groepje op het podium is klaar, ze vertrekken en ze worden meteen opgevolgd door andere personen.

NB
Vorig jaar trouwde een nichtje, dit verhaal doet mij daar wel aan denken. Het huwelijk werd voltrokken in een oude schuur, niet de schuur die ik in mijn droombeeld zag. Het belangrijkste verschil tussen deze droom en de werkelijkheid: bij dat huwelijk waren wij zelf niet bij, want wij waren op dat moment in het buitenland; alles wat ik ervan weet, hoorde ik later uit de verhalen erover en de foto’s die ik gezien heb. Of er veel optredens waren? Ongetwijfeld!