‘Dromen zijn bedrog’, zong ooit iemand. Maar wat is een droom eigenlijk en wat gebeurd er? Waar komt deze onbestuurbare hersenactiviteit vandaan?
Ik probeer een tijd lang mijn dromen op te schrijven in de hoop er iets wijzer van te worden.De civetkat


Vrijdag 13 Maart 2020


Ik sta in een pan te roeren en de rook komt er met de heerlijke geur van af. Verderop hoor ik de stemmen van de klanten in ons restaurant, waar ik de kok ben. Ik heb voor mezelf de lat hoog gelegd, want ik wil dat de klanten elke dag genieten van een lekkere maaltijd. Dan komt een van de gasten de kookruimte in. ‘Wat eten we vandaag?’  Vraagt ze in moeilijk verstaanbaar Engels?
‘Spaghetti’ antwoord ik, terwijl ik in de pan roer. Ik heb voldoende spaghetti, maar er zit niet veel vlees en saus bij. Het moet echter net kunnen met de gasten die we hebben.
‘mmm’  zegt de vrouw. ‘Mag ik eens proeven?’ En voor ik het weet heeft ze een vorkje in haar hand en proeft uit de pan. ‘Smaakt goed,’ zegt ze en ze neemt nog wat meer. Zorgelijk kijk ik naar de hoeveelheid spaghetti, die nu slinkt. Zojuist dacht ik nog net voldoende te hebben, maar nu ga ik niet meer toekomen. De gast is een goede klant en die wil ik niet direct wegsturen. Maar ik moet als kok vanavond wel voldoende eten op tafel hebben.
Het probleem met iets meer koken is, dat ik nagenoeg geen vlees en saus meer heb, spaghetti heb ik nog genoeg.
Ik probeer iets te bedenken wat ik als ingrediënt zou kunnen gebruiken, maar de koelkast en de schappen zijn leeg. Even verderop zitten er nog wel twee grote katten in een kooi. Zijn dit wat ze hier civetkatten noemen? Nee, nee nee! Hier wil ik niet aan, die ga ik niet gebruiken. Ik zou trouwens ook niet weten hoe ik ze klaar zou moeten maken, laat staan dat ik ze geslacht krijg….


NB
Een tijd terug, het moet op mijn 62-ste zijn geweest, brak er in de wereld met een nieuw virus een pandemie uit dat veel mensen besmette en doodde. De gedachten gingen weer terug naar de Spaanse griep van 1918, maar dit was wel 2020. De ziekte kreeg de naam het Coronavirus en de oorzaak moet zijn gelegen in het eten van inheemse dieren in China, dieren als de Civetkat….