‘Dromen zijn bedrog’, zong ooit iemand. Maar wat is een droom eigenlijk en wat gebeurd er? Waar komt deze onbestuurbare hersenactiviteit vandaan?
Ik probeer een tijd lang mijn dromen op te schrijven in de hoop er iets wijzer van te worden.

Kan die deur dicht?


Januari 2020

Ik ben gevraagd om op te passen in de woning van Piet Hoek. Het is een boerderij aan een doorgaande weg, niet ver van de boerderij waar ik opgegroeid ben. De familie van Piet is mij goed bekend (hijzelf leeft niet meer, maar ik maakte nog wel ooit een mooi portret van hem, zie hoofdstuk Steen voor Steen op deze website) In mijn jeugd ben ik vaak bij hen over de vloer geweest, maar dat is zeker 45 jaar geleden. Als ik aankom zie ik de voordeur open staan. Voorzichtig loop ik naar binnen en ik zie dat alles er nog uitziet zoals ik het 45 jaar geleden zag. Binnen is niemand te zien, wat nu? Als ik in de woning sta merk ik dat de deur weer opnieuw open is gegaan. Vreemd want ik had hem achter mij gesloten! Ik zou hier slapen om ook in de nacht op te passen. Dan ontstaat er een idee: ik ga buiten voor de voordeur liggen. Ik sleep een matras naar buiten en trek daar de dekens over me heen. Maar telkens als ik in slaap val, wordt ik ook weer wakker en telkens staat opnieuw die voordeur open. Dat gaat zo door tot ik echt wakker schrik.


Waarom ik droomde over net dit huis? geen enkel idee. Oppassen, ofwel babysitten deed ik vaak in mijn jeugd, maar niet op dit adres.