‘Dromen zijn bedrog’, zong ooit iemand. Maar wat is een droom eigenlijk en wat gebeurd er? Waar komt deze onbestuurbare hersenactiviteit vandaan?
Ik probeer een tijd lang mijn dromen op te schrijven in de hoop er iets wijzer van te worden.


Nu wordt het echt oorlog

25 Februari 2020Ik woon net als de andere dorpsgenoten in een appartement in een groot gebouw. Enkele van mijn dorpsgenoten, zoals Ton, ontmoet ik vaak. We kaarten bij elkaar en hebben samen activiteiten. Maar gezamenlijk zijn we wel in oorlog met de bewoners uit het andere appartementengebouw. Als zijn het twee verschillende landen. Die in het andere gebouw dragen ook veel meer hun uniform.
Wij hebben ook allemaal ons uniform, alleen dat wordt nog maar weinig gedragen. Dat van mij ligt in de kast, maar ik heb het nog niet eens compleet. De schoenen heb ik pas sinds vorige week, maar de shirts zijn niet terug gekomen nadat ik ze in de was deed. Ik heb dus nog niet eens een complete set.
Maar sinds gisteren is er meer dreiging. Ik zie auto’s rijden en als ik goed in de verte kijk meen ik ook hun wapens al te zien.
We moeten opletten, want misschien worden we vandaag wel aangevallen. En ik wil veel, maar nog niet sterven in deze oorlog.
Het is avond, dadelijk gaan we de nacht in en zijn we niet goed voorbereid. Ik moet de anderen waarschuwen. Ik ga naar het appartement langs mij, daar zitten ze te kaarten. Ik leg hen de situatie uit, maar ze reageren er nog niet veel op. Het spelletje is nog niet uit, ze hebben ook nog geen soldatenkleding aan. Snappen ze dan echt niet de ernst van de situatie?
Ik hoor nu echt de auto’s naderen. Nu gaat het echt gebeuren, dan ga ik me maar zelf vast omkleden. Maar als ik voor de kleidingkast sta merk ik dat ik alleen de soldatenbroek en laarzen aan kan doen, de rest heb ik niet. Dat ziet er wel koddig uit. Wat zullen die tegenstanders lachen als ze ons leger zien: een stelletje samengeraapte burgers…..Nb
In dit verhaal ken ik vaag wat terug uit mijn diensttijd. Dat was een periode waarbij je in naam in het leger zat, maar in de praktijk merkte je daar niet veel van, het leek een ver-van-mijn-bed gebeuren.
Meestal is oorlog ook iets van ver weg, in deze droom kwam het akelig dichtbiji!