November 2022

Jarenlang maakte Reuselnaar Harrie Coppens (74) fietsreizen over de hele wereld. Hij legde daarbij niet alleen vele kilometers af, maar verkende ook zijn grenzen. Door zijn avonturen te vertellen wilde hij graag anderen inspireren om dat ook te doen. Maar nu hij de gevreesde ziekte ALS onder de leden heeft, is terugkijken op die mooie reizen het enige wat hij nog kan doen. In een serie verhalen neemt hij de lezer mee terug naar zijn avonturen.

Deel 11 Verenigde staten (2010)

De bekende wielerleider Jan Gisbers organiseerde in 2010 een tour door en in de omgeving van de Grand Canyon in de USA. In het gezelschap waren ook Henk en Sjan Baars uit Diessen.
We vliegen naar Las Vegas, waar we twee nachten blijven. Overnachten doen we in een camper en we hopen de wereldwonderen van de Grand Canyon van dichtbij te gaan aanschouwen. Wat te denken van Capitol Reef, het National park in Utah, vol met kliffen en bruggen. Of monument Valley, waar de tijd 3000 jaar stil gestaan lijkt te hebben. Ook zullen we een deel over route 66 rijden en de Hoover dam zien.
De eerste actieve dag bestaat uit zowel fietsen als wandelen. We fietsen over de nr 9 naar Zion National park en in de avond lopen we nog een trail naar Inspirationpoint.
De volgende dag zien we tijdens het fietsen een kudde bizons op de prairy en komen door Bryce Canyon waar we verblijven op de RV-camping Ruby-Inn.
Ook de volgende dag weer hetzelfde stramien. De fietsers maken zich op voor een volgende tocht en de begeleiders trekken met hun camper al naar de volgende overnachtingsplek. Dit is een vakantie die een stuk luxer is dan dat ik het gewend ben. Het gezelschap is goed en de gesprekken boeien. We komen door de valley' s en Canyons rond Boulder, waar Billy the Kid zich nog ooit schuil moet hebben gehouden. Met een beetje fantasie zou je hem hier zo tegen kunnen komen.
De combinatie van fietsen en wandelen hebben we op meerdere dagen. Zo rijden we overdag via de Valley of Gods en maken later op de dag nog een voettocht door Bridges National Monument.
Vanuit Monticello rijden we over de 211 en maken een tour naar Needles, waar we ook de Grand View trail lopen.
De dagen volgen elkaar snel op, net als de canyons, het zijn er teveel om allemaal op te noemen. Wel bijzonder was nog de wandeltocht door een deel van de Grand Canyon waarbij we de Coloradoriver stroomafwaarts volgen om daarna via de Brightangel trail weer omhoog te klimmen. De tocht is in totaal 26 km lang en het hoogteverschil 1400 meter.
De dagen gaan snel voorbij en ik fiets duidelijk minder dan bij andere trips. Maar de omgeving is top en de afwisseling ook. Voeg daarbij goed gezelschap, een perfecte verzorging, van eten tot slapen en je hebt de perfecte vakantie.