Titel

Harrie Coppens wil nog één kier pieken
‘De strijd tegen ALS voelt als de zwaarste beklimming’

Februari 2023We worden allemaal steeds ouder en mede door te blijven sporten houden we ons lichaam sterk en gezond. Gezond blijven door veel te sporten was ook altijd het uitgangspunt van Harrie Coppens uit Reusel en hij ging daarbij niet over één nacht ijs. Hij fietste in 38 landen een half miljoen kilometers bij elkaar, maar knokt nu tegen de ziekte ALS. Als allerlaatste beproeving wil hij nog éénmaal de Mont Ventoux op, maar dat kan hij niet alleen.
“We waren bezig met een fietsreis door Amerika en zochten nog enkele liefhebbers die mee konden,” vertelt Henk Baars vanuit zijn fietsenzaak aan de Diessenseweg. Ploegleider Jan Gisbers organiseerde de reis en met beklimmingen in de omgeving van de grand Canyon was het een pittig avontuur. Ik kwam bij toeval in gesprek met Harrie Coppens, die ik al kende als een wereldfietser. Hij was toen al in vele landen geweest, van de Himalaya tot Colombia en van Kirgizië tot Georgië.”
De fietsreis met de groep van Gisbers en Baars zou een van de vele avonturen worden in het wielerboek van Coppens. Hij wist dat hij geen groot talent was in het snelle fietsen, maar wel als het ging om lange fietstochten. Hij fietste driemaal achtereen de langste fietstocht van de wereld: Parijs-Brest-Parijs over een afstand van 1200 kilometer. Hij fietste in vrijwel elk land in Europa, rondde de honderd-colls-tocht in Frankrijk moeiteloos af en reed tourversies van wielerwedstrijden zoals Parijs-Nice.
Maar nu komt hij een berg tegen waar hij niet overheen kan kijken.
“Het begon met wat trillingen in mijn handen, daarna had ik moeite om het stuur vast te houden,” blikt hij terug.
De artsen hadden weinig tijd nodig om hun diagnose vast te stellen: ALS.
Amytrofische Laterale Sclerose (ALS) is een (dodelijke) ziekte van de motorische zenuwcellen. Doordat de zenuwcellen in hersenen en ruggenmerg zijn aangetast werken de spieren steeds minder en uiteindelijk helemaal niet meer.
Maar Harrie is er de man niet naar om helemaal bij de pakken neer te zitten en nu wil hij in juni nog deelnemen aan de actie-fietstocht voor ALS in Frankrijk. Op de flanken van de gevreesde Mont Ventoux kan hij als duopassagier van een tandem voor het laatst mee omhoog. Om hieraan deel te nemen probeert hij zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen.
Met een verzwakte stem legt hij zijn doel uit.
“De wielerverenigingen TWC Hapert en RWC Reusel, waar ik lid van ben, hebben hiervoor een zevental fietsroutes in de Kempen gemaakt. Vijf gps-routes voor de racefiets, ATB en gravelbike. Twee zijn middels knooppunten als gezinstocht te fietsen. Voor een bedrag van minimaal tien euro krijg je dit digitale fietsmandje toegestuurd en sponsor je de stichting ALS.
Wil je meedoen? Maak dan minimaal tien euro over naar het IBAN nummer van TWC Hapert: NL09 0119 0969 78 onder vermelding van je naam en e-mailadres (daarbij wel het teken @ at te noemen). Je krijgt dan binnen 2 weken een bericht met de routes in je mailbox".
Alle fietsavonturen van Harrie Coppens zijn elders op deze website te zien (hoofdstuk Harrie Coppens).