Bert was de beste vlagger
en kon ook een beetje toneelspelen
december 2020


Bert tussen Miet van Bommel (gespeeld door Els Vosters) en Frans Seuntjens

Afgelopen week overleed Bladelnaar Bertje Schoofs op 95-jarige leeftijd. Hij was bij leven gehuwd met Maria en was een mooie, eenvoudige man. Hij werd in Bladel vooral bekend bij voetbalclub Bladella, waar hij in de jaren zestig de vaste vlagger van het eerste team was.

Maar in 2008 werd hij bekend om een andere reden: hij speelde samen met Bladella-man Frans (sooi)Seuntiens de hoofdrol in een scene met Miet van Bommel aan haar oude bar.
In het heemkundemuseum Pladella Villa aan de Bleyenhoek in Bladel staat de oude bar uit het roemruchte cafe van Bommel er nog altijd. Daar staan de glazen als stille getuigen van weleer nog te glimmen. Aan deze bar werd menig glaasje bier geleegd als Bladella weer eens een overwinning had gehaald. Als clublokaal van de blauwwitten vervulde cafe van Bommel jarenlang een centrale rol en Bertje was daar jarenlang getuige van.
Maar met Miet van Bommel liep het slecht af, Bertje weet daar wel het een ander van (maar niet het fijne).
Op het moment dat er twee boeken over de Bladelse cafevrouw geschreven werden, wilde Bertje samen met Frans wel meespelen in een stukje uit het leven van Miet. Hij hoefde maar twee zinnen te zeggen en hij bracht het er goed van af.
Het filmpje dat erover gemaakt werd, is nog steeds te zien op youtube en Bert was maar wat trots dat hij hieraan bij had mogen dragen.
Het was Bert ten voeten uit. Jarenlang zette hij en zijn vrouw Maria zich in bij het begeleiden van vakantiereizen voor gehandicapten. Jarenlang was het blauwwit van Bladella zijn kleur.
Bert, RIP!