In herinnering Lies Stokkermans

Op 19 februari overleed Lies Stokkermans op 91-jarige leeftijd.
Lies Stokkermans haar kunst leeft verder

Februari 2021

In Lage mierde overleed afgelopen week op 91-jarige leeftijd Lies Stokkermans. In februari 2019 schreven we nog uitgebreid over haar omdat ze toen, op 89-jarige leeftijd, genomineerd was voor de Cultuurprijs Reusel-De Mierden. Die nominatie was een eerbetoon aan al het werk dat ze maakte en aan alles wat ze voor anderen betekende.
Met haar brilletje en haar grijze krullen bleef Lies altijd de eenvoud zelf.
Het creatieve in haar bewaarde ze duidelijk voor het tweede deel van haar leven. In het eerste deel was er vooral de zorg voor haar gezin, maar nadat ze bij de Wereldwinkel in Hilvarenbeek in aanraking kwam met creativiteit, merkte ze dat ze daar zelf ook veel van had.
Ze begon vormen en figuren van klei te maken, vaak gewoon thuis aan de keukentafel. Ze tikte ergens een eigen klei-oven op de kop en daarna was er geen beperking meer en vlogen de kilo’s klei er doorheen.
Hierdoor werd haar woning aan de Tinnenpot zowel binnen als buiten een heel bijzonder museum. Een museum met werk van maar één kunstenaar: Lies zelf. Ze had veel met de oudheid, dacht na over zaken als Toetanchamon. Maar waar ieder ander het daarbij laat, maakte zij de oude faro levensgroot na.
Ze las over dino’s, maar in plaats van een speelgoed dino te kopen, maakte zij ze zelf.
Op enig moment maakte ze in opdracht van zorgcentrum Ben OudeNijhuis in Rotterdam een kunstwerk, waarna ze in beeld kwam bij Omroep Max. Over het moment dat Jan Slagter zelf met zijn auto bij haar met zijn camerateam voor de deur stopte, kon ze jaren later nog vertellen.
De inspiratie van haar was altijd onuitputtelijk, net als haar verhalen daarover.  Ze vertelde er op de basisschool over en de kinderen hingen aan haar lippen. Ze was er nooit op uit om haar kunst te gelde te maken, maar doordat het op meerdere plaatsen in de buitenruimte staat blijft het herinnerd tot in de verre toekomst. Zo siert het beeld ‘De kerkgangers’ nog de ruimte waar ooit de oude pastorie stond aan de Hoosemanstraat in Lage Mierde.
Nadat ze de 91 jaar bereikt had vloeide de energie langzaam bij haar weg. Het laatste half jaar werkte ze nog wel haar laatste 500 kilo klei weg, het werd een project met 400 klei-figuurtjes waar ze kinderen mee wilde verrassen door ze (paddenstoelen en kabouters) her en der te verstoppen in een parkje dichtbij haar woning.
Maar het kwam er niet meer van om dit project geheel af te ronden. Ze kreeg onverwacht een ernstige complicatie waardoor haar vijf kinderen plots afscheid van haar moesten nemen.
Lies laat ook negen kleinkinderen na.

Er werd afscheid van haar genomen met een dienst in de kerk in Reusel, op vrijdag 26 februari, daarna werd ze op het kerkhof in Lage Mierde te ruste gelegd, waarbij ze weer herenigd wordt met haar man.