Jan Jansen – De laatste van d’n Haos- stond tot op het laatst achter de kassa

december 2020

Jan (rechts) en Janus Jansen zorgden tot op het laatst voor elkaar. Beiden stierven in het coronajaar en beiden stonden tot aan hun dood achter de kassa van hun bijzondere winkeltje aan de Schoolstraat in Reusel

De kerstspullen staan nog te schitteren in de winkel in de Schoolstraat en de posters op de raam reppen nog van aanbiedingen. Maar net voor het weekend overleed Reuselnaar Jan Jansen op 80-jarige leeftijd, de laatste van de twee broers die de winkel nog altijd runde.
De moeder van de broers Jan en Janus, begon aan het einde van de oorlog een schoenenwinkel aan de Schoolstraat in Reusel. Kort daarvoor had ze met haar gezin van zeven kinderen en nog drie andere gezinnen twee weken klem gezeten in een schuilkelder in de dagen van de bevrijding.
Terwijl zijn broer Janus al snel moeder in de winkel ging helpen en die later overnam, ging Jan aanvankelijk buiten de deur werken. Maar op latere leeftijd – beiden bleven altijd vrijgezel- kwam hij zijn broer Janus in de winkel en achter de kassa helpen.
Op sociaal vlak deden de twee veel voor verenigingen in het dorp. Ze waren de kartrekkers van wielerclub RWC en Janus was prins carnaval. Ook ondersteunden ze altijd diverse goede doelenacties.
Bij de viering van 75 jaar bevrijding, vorig jaar, deed Jan nog zijn verhaal over de periode in de schuilkelder. Zijn broer was toen al ziek en overleed enkele maanden later. Jan gaf aan zo lang als maar mogelijk achter de kassa te willen blijven staan en overleed onverwacht kort na het helpen van zijn laatste klant.
Het interieur van de winkel wisselde er in het voorjaar naar tuinartikelen en in het najaar naar kerstspullen. Veel van de artikelen kwamen dan uit het eigen magazijn tevoorschijn. Meestal had Jan daarbij de hulp van een andere broer, maar het afgelopen jaar deed hij de wisseling nog zelf, zo vertelde hij onlangs nog.
Jan werd 80 jaar en laat geen vrouw of kinderen na. Maandagavond is er van 19.00-20.00 uur de mogelijkheid tot afscheid nemen bij de afscheidsruimte aan de Beekseweg 9B in Diessen, de crematie is op woensdag.