Jan Zeeman definitief voor Anker

juni 2020


Jan Zeeman met burgemeester Jetty Eugster bij de bouw van Voor Anker

Na een kort ziekbed overleed afgelopen week Lage Mierdenaar Jan Zeeman op 78-jarige leeftijd. Voor de grote buitenwereld was en bleef hij de man van het gelijknamige textielconcern, maar in Lage mierde kennen ze hem vooral als ‘de bewoner van het huis van mevrouw Puy’ en van het nieuwe ontmoetingscentrum Voor Anker.

Bij de carnavalsoptocht van 2003 was hij voor het eerst in Lage mierde te zien. Niet hijzelf, maar wel een karikatuur van hem als persoon. ‘Wat moet een zeeman op de zandgrond?’ was toen de vraag voor de lage Mierdenaren. In de jaren daarna merkten ze dat hij op het landgoed Wellenseind dat hij betrok, toch definitief zijn anker uitgooide en er vaste grond onder zijn voeten kreeg.
Al vanaf het moment dat hij er zich vestigde, wilde hij meer leven op en rond het landgoed creëren, maar wel met respect voor de omgeving en de natuur. Toen vorig jaar ontmoetingscentrum Voor Anker aan de Dunsedijk in Lage Mierde geopend werd, kon iedereen het resultaat zien en was dat weer een kroon op zijn werk. Jan Zeeman had op dat moment al meer successen op zijn conto staan. De meeste Nederlanders zagen zijn naam staan als ze de quote-500 lazen, of als ze een van de 1300 Zeeman filialen bezoeken. Maar wat velen niet weten, is dat hij ook erg met de zorg begaan was. Via zijn investeringsmaatschappij Navitas richtte hij Domus Magnus op, een tak waarmee kriskras door Nederland herenhuizen opgekocht werden, om ze om te vormen tot hoogwaardige zorgwoningen. Domus Magnus heeft op dit moment al zeventien vestigingen in Nederland.
Wie het afgelopen jaar op het Wellenseind ging wandelen (door zijn inspanningen werd een deel van het terrein weer toegankelijk) of met de door hem naar voren geschoven natuurkenner Bert ging wandelen, kon zien dat Jan Zeeman oog had voor het detail. Bij het bereiken van het hoogste punt van Voor Anker, gaf hij kleine kinderen de hoofdrol, door hun handafdruk op een kunstwerk te plaatsen. Hij wist als geen ander dat elk klein kind ooit groot wordt en daarmee een consument wordt. Op het moment dat begin maart het hele gebied na enkele hoosbuien onder water stond, bleven de paden toch toegankelijk. Hij had het voorzien en had de paden al vooraf verstevigd.
Met zijn rijzige gestalte gaf hij zelden een interview en voor de meeste mensen uit de buurt bleven de hekken van Wellenseind gesloten. Maar als in de maand mei de wandelvierdaagse van Lage Mierde bij hem aanklopte met de vraag of ze op een van de wandeldagen over zijn terrein mochten lopen, dan zette hij zelf ruimhartig de poorten open. Ook dat was Jan Zeeman.