Met Rinus Ligtvoet verloor Hilvarenbeek de meeste menselijke winkelier

Augustus 2021


Het overlijden van oud winkelier en ondernemer Rinus Ligtvoet eind juli was niet geheel onverwacht, maar het verhuld niet de leegte die hij nalaat. De man die door de lokale politici genoemd werd as hun meest trouwe volger van de laatste decennia, betekende ongelofelijk veel voor Hilvarenbeek, op tal van vlakken.
Natuurlijk kende Hilvarenbeek hem al van zijn eigen winkeltje in de Wouwerstraat, waar je zoveel snoep kon kopen dat je amper in de gaten had dat het gewoon een kruidenierszaak was met een breed assortiment. Vanuit het winkeltje, dat vooral door zijn vrouw gerund werd, kwam hij andere ondernemers tegen en het kon dan ook niet uitblijven of Rinus kwam in contact met de andere ondernemers in de Beekse Winkeliersvereniging. Aanvankelijk gewoon als ondernemer, maar gaandeweg klom hij op tot bestuurslid, maar zelfs dat was voor hem niet genoeg. Hij bracht hoogstpersoonlijk de brieven voor deze vereniging rond, was de kartrekker en animator van tal van evenementen zoals de Hilvermert en de Zomeravonden, maar de overtreffende trap was toch wel de jaarlijkse winkeliersactie. Koen van Hees en Peter van Gool die bij dat soort activiteiten samen met Rinus optrokken noemen hem nog steeds onvervangbaar.
“Onze winkeliersactie werd elk jaar afgesloten met een grote loterij,” blikt Peter Van Gool terug. “Op de afsluitende avond als de winnaars van de loterij te horen kregen met welke prijs ze naar huis gingen, werd er aan het einde nog de hoofdprijs verloot: een auto. Alle loten gingen dan in een grote ton en Rinus draaide hoogstpersoonlijk zelf aan het rad waarbij de loten door elkaar geschud werden. Ongetwijfeld rijden er nog auto’s in Hilvarenbeek rond die Rinus voor de eigenaar gedraad heeft. Het zijn van die dingen die je bij blijven, in dit soort dingen was hij uniek.”
Maar de tijd ging verder en Rinus en zijn vrouw sloten hun winkeltje. De winkeliersvereniging ging op in Ondernemend Hilvarenbeek, maar dat betekende niet dat Rinus stilviel. Of het nu Sinterklaas was, de kerstman of het uitbeelden van de Rooie Fik: als je even door zijn baard heen keek zag je altijd dezelfde persoon: Rinus Ligtvoet. Ook bij het toneel, bij De Roos, in de parochie of als scheidsrechter, om Rinus kon je zelden heen.
“Rinus was een echte levensgenieter, zeg maar gerust een Bourgondiër,” weet ook ondernemer Koen van Hees nog. “Ook bij de derde helft ging hij de meute voor en het gebeurde wel eens dat het een toer was om hem weer veilig thuis te krijgen. Maar van Rinus konden we het altijd hebben, hij betekende zoveel voor ons.”
Dat hij voor héél Beek was liet hij blijken aan de wijze waarop hij ook de Beekse politiek volgde. Toen burgemeester Palmen hoorde van het overlijden van Rinus moest hij meteen denken aan al die keren dat hij hem luisterend in de Raadzaal gezien had. De man die nooit kleur bekende voor welke partij dan ook, wou het liefst iedereen dienen.
Rinus werd vijftien jaar terug een keer zelf in het zonnetje gezet toen hij een Koninklijk onderscheiding opgespeld kreeg. Zijn vrouw Annie, zijn zonen en kleinkinderen verliezen in hem een familieman die altijd opkwam voor de anderen, of ze nu dichtbij hem stonden of er wat verder vandaan.
Rinus Ligtvoet werd 80 jaar.