Yuri Nagelkerke gebruikte vaders succes nooit als klimrek

Juli 2022


De botsing die een einde maakte aan het leven van Reuselnaar Yuri Nagelkerke (50), maakte ook een einde aan zijn artistieke droom.
Yuri groeide op als enige zoon van Louis en Myra Nagelkerke. Zijn vader, een gerespecteerd kunstenaar in binnen- en buitenland, zag zijn zoon nog wel in zijn voetsporen treden, maar Yuri had vooral zijn eigen kijk op kunst. Niet het realistische dat hij thuis om zich heen zag sprak hem aan, maar meer het moderne. Daarin had hij ook duidelijk nog zijn eigen stijl, zo verzamelde hij graag wegwerpproducten die hij van de straat opraapte en bracht ze als collage bijeen. Hier kon hij weer mensen mee raken. Zo zag zijn kapster zijn werk en ze begon het in haar kapsalon te tonen om er zelf van te genieten, maar ook om het te promoten.
Yuri bleef bij zijn ouders wonen en vanuit die woning zocht hij zijn dagelijkse weg die voornamelijk door het centrum van Reusel liep. Wandelaars konden hem s morgens vroeg al tegenkomen met zijn typische verschijning. Groot van gestalte en altijd op zoek. Op zoek naar contact, van het oude vrouwtje bij de bushalte die hij sprak tot een buitenlandse werknemer die hij hielp omdat die geen geld had voor de bus.
Hij had vrijwel altijd een plastic tas bij zich om wegwerpmateriaal te verzamelen om er thuis artistiek iets mee te doen. Op dezelfde plek waar zijn vader de mooiste werken maakte, creëerde Yuri dingen naar zijn eigen hand, met zijn eigen stijl. Ook maakte hij foto’s en eigen filmpjes, wat hij ook als een vorm van kunst beschouwde.
Als hij succes oogstte met zijn schilderwerk, ontroerde het nog het meest dat hij daarbij niet gezien werd als de zoon van zijn vader. Dat hij als onafhankelijk kunstenaar iets voorstelde gaf hem een gevoel van eigenwaarde, daar kon geen duur kunstwerk tegenop.
Maar hoezeer hij zichzelf ook kunstenaar voelde, de meeste Reuselnaren zagen hem vaak zwervend door het centrum slenteren. Vaak met een drankje in zijn handen, maar nooit iemand tot last. Hij zelf noemde in de ochtend rondstruinen graag object trouvé (Frans voor gevonden objecten)
Yvonne Cuylits uit Reusel is een van de personen die meerdere werken van Yuri in haar huis heeft hangen. Op het moment dat ze hoorde wat hem overkomen was, proostte ze op zijn leven, met een knikje naar zijn werk. Hiermee blijft ze zich met Yuri verbonden voelen.
Na zijn overlijden door een tragisch ongeval in het centrum waar hij zich thuis voelde, kwamen er veel reacties op de sociale media. Daarin wordt hij een legende voor Reusel genoemd en krijgt hij dank voor de gesprekjes die hij met passanten maakte. Uit de veelheid aan reacties op facebook blijkt wel dat zijn verschijning zeker niet onopgemerkt was in het Reuselse, daarom zal hij er zeker gemist gaan worden.
Maandag 18 juli werd er in besloten kring afscheid van hem genomen in het crematorium in Diessen. Zijn ouders willen later nog een aantal herdenkingsbijeenkomsten ter nagedachtenis organiseren.