regen spelbreker voor ATB tochten
In Lage Mierde kunnen de Antilopen weer gaan lopen

april 2024


Het extreem natte voorjaar is al op vele gebieden beschreven, maar voor de mountainbikers duurt de overlast nog wel even voort. Tal van bospaden staan nog onder water, waardoor geplande tochten moeten worden afgelast. In Lage Mierde is het voor ATB-groep De Antilopen extra zuur omdat ze eerder in januari hun Bockentocht al door moesten schuiven. Maar ook de nieuwe datum van 14 april blijkt niet haalbaar, waardoor de tocht nu in zijn geheel vervalt!
Water, water en nog eens water. Wie in juni van het afgelopen jaar dit probleem voorspelt  had, was voor gek versleten. Na een behoorlijk aantal (te) droge jaren kwam het hemelvocht deze winter met bakken naar beneden. Niet een week of een maand, maar nu al voor de vijfde maand achtereen. De zandgronden in De kempen (en ook elders in Nederland) zijn totaal verzadigd, sloten en beekjes krijgen het water niet meer afgevoerd en de bomen in het bos staan tot de enkels in het water.
"In deze omstandigheden is het geen optie om onze tocht door te laten gaan," licht Twan van Limpt uit Lage Mierde toe. "Bij elke verkenning van de tocht moesten we stoppen en terugkeren naar de harde weg. Dit kun je de deelnemers natuurlijk niet aandoen."
Elders in de regio, zoals in Middelbeers, speelde eerder al hetzelfde probleem.
Van Limpt over de ontstane situatie: "Onze tocht staat normaal gesproken eind januari op de kalender. Dat is altijd wel een periode dat het nat kan zijn, maar van een klein beetje smelt de gemiddelde mountainbiker niet van. We hebben daarna gekeken naar een alternatieve datum die nog beschikbaar was en kwamen op 14 april. Maar telkens als we nu denken dat het opdroogt begint het weer te plenzen. Het valt trouwens ook op hoe langzaam het water nu wegzakt"
De Antilopen werden in 2006 opgericht en wekelijks trekken de leden erop uit. Ze rijden tochten in de regio en maken hun trainingskilometers op de bospaden en op de weg. "We  hadden nu een parcours in gedachten waar de deelnemers vier verschillende afstanden af konden leggen (25 tot 55 km), maar de plannen gaan voorlopig de ijskast in."
Van Limpt heeft de indruk dat de overlast in de bossen van Hooge Mierde erger is dan elders. "Onze route ligt in het gebied van Hooge Mierde tot Esbeek,” legt hij uit. "Dat is het stroomgebied van De Reusel en net deze beek is afgelopen jaar versmald waardoor het water minder goed wegloopt. Laten we hopen dat het extra regenwater goed is voor de natuur, dan heeft dat nog iets positiefs, besluit hij optimistisch.
Dit jaar ondernemen de Antilopen geen actie meer voor een nieuwe datum, ze hopen dat de Bockentocht in januari 2025 weer gewoon door kan gaan.