Bewoners Busseltje mogen blijven

November 2024


Jos Lavrijsen overhandigde de eisen van de huurders aan een vertegenwoordiger van Wooninc. Nu weet hij dat hij nieit voor niets actie voerde

Alle tijdelijke huurders van het Reuselse Busseltje hebben deze week een brief ontvangen waarmee ze het aanbod krijgen om als vaste huurder in hun woning te blijven. ,,Gerechtigheid,” zegt Jos Lavrijsen (80) die mee op de barricaden stond.
Een brede lach op zijn gezicht en hij kan niet wachten om de buren zijn brief te laten lezen. Voor Jos Lavrijsen ging deze week de zon weer schijnen nadat hem een ijzige winter in het vooruitzicht was gesteld.
,,Toen wij de kille mededeling van verhuurder Wooninc kregen dat we per 1 maart hier moesten vertrekken wist ik me geen raad,” blikt hij terug. Hoe in hemelsnaam moet ik voor die tijd een andere woning vinden en waar ergens?”
Wooninc maakte met toestemming van vergunningverlener gemeente Reusel-De Mierden slinks gebruik van verhuren onder de leegstandswet waar de huurders niet de huurbescherming krijgen die de vaste huurders wel hebben. De regeling verhuur onder leegstandswet is ooit in het leven geroepen als er binnen korte tijd gesloopt gaat worden, maar de situatie in het Busseltje duurt al zeven jaar en ook nu nog kon er door de verhuurder geen jaartal genoemd worden wanneer sloop of renovatie plaats zou vinden.
,,Ik wist dat de brief ging komen want ik heb afgelopen week nog naar een manager van Wooninc gebeld,” lacht Lavrijsen. ,,Daar kreeg ik te horen dat er een belangrijke brief aan kwam.”
Met de brief triomfantelijk in zijn hand gaat hij zijn buren af. In de brief stelt Wooninc dat de tijdelijke huurders dezelfde huurrechten kunnen krijgen als vaste huurders. Ze krijgen dan voor 1maart een oproep om het nieuwe huurcontract te ondertekenen. De huurders waar het om gaat krijgen ook nog twee andere opties voorgelegd: wonen onder een nieuwe gebruikersovereenkomst, waarbij vanaf 1 maart de huurpenningen vervallen, maar waar bij begin van de sloop meteen vertrokken moet worden zonder compensatie. Een derde optie is niets doen en per 1 maart vertrekken. ,,Het mag wel duidelijk zijn waar ik en mijn buren voor gaan kiezen,” zegt Lavrijsen strijdlustig. Met een vaste huurovereenkomst krijgt hij net als andere reguliere huurders vervangende woonruimte als de werkzaamheden aanvangen en staat er daarna ook weer een woning voor hem. ,,Ik snap natuurlijk dat we bij nieuwbouw of verbouw tijdelijk uit de woning moeten,” kijkt hij vooruit. ,,Daar zit het probleem niet. Nu zijn we blij dat we in Eindhoven bij Wooninc actie gevoerd hebben en het is fijn dat er naar ons geluisterd is.”     
Ook Abel Heijkamp van de bond voor Precair Wonen die de actie van de bewoners mee op touw zette, is blij om te vernemen dat de bewoners mogen blijven. ,,Als het dak boven je hoofd op losse schroeven komt geeft dat enorm veel stress, daarom is het fijn dat dit besluit genomen is.”
Een woordvoerder van Wooninc zegt in een reactie dat er nu zorgvuldig is gekeken naar wat er speelt bij de huurders en de rol en taak die ze als woningcorporatie hebben. ,,Vanwege het ontbreken van duidelijke plannen én vanwege het zeer beperkte aanbod van woningen in de directe omgeving is besloten om de bewoners een huurcontract aan te bieden met huurbescherming.”