Delen is Helen
Irene Kersten wil jongeren in groepsverband helpen

April 2023

 
Peter* heeft slecht geslapen, hij heeft gisteren te horen gekregen dat zijn klasgenoot overleden is en daardoor nooit meer naast hem in de schoolbanken zal zitten. Hij denkt er de hele dag aan, maar vandaag zullen ze er met de hele klas over gaan praten, heeft hij te horen gekregen na een telefoontje van de juf. Als hij in de klas binnenkomt zit er naast de juf een mevrouw die hij nog niet kent. Zij stelt hem gerust door zich voor te stellen.
Binnenkort start hulpverlening aan jongeren vanaf 15 jaar na een heftig voorval.
“Helaas komt het maar al te vaak voor dat jongeren geen raad weten met hun gevoel na een heftig voorval in hun directe omgeving,” zegt Irene kersten. De voormalig politiefunctionaris kent de voorbeelden maar al te goed uit haar praktijk en ze zette zich in om een traject op gang te krijgen om jongeren te helpen. Dankzij een subsidie van het Innovatienetwerk Jeugd kan ze er nu een pilot over starten in de regio Hart van Brabant om ook andere hulpverleners voor de door haar ontwikkelde methode op te leiden. De pilot start op 9 mei, de methode kreeg de naam Delen is Helen.
“Het is heel normaal dat je na een heftig voorval niet weet wat je moet zeggen of waarmee je moet beginnen,” legt ze uit. “Moet je iets zeggen of juist niets? Hoe voorkom je dat je de verkeerde vragen stelt of dat je de persoon kwetst? Voor volwassenen is dit al vaak moeilijk, voor jongeren alleen nog maar moeilijker.”
Als Irene voorbeelden uit de praktijk moet noemen weet ze nauwelijks waar te beginnen. Jongeren worden aan veel emotionele zaken blootgesteld weet ze. Een klasgenoot die na een ongeval overlijdt of zelfs zelfdoding komt voor. “Het laatste wat je wil is kopieergedrag bij dat laatste, maar op welke manier kun je steun bieden? Het kan ook gaan om zedenzaken zoals sexting of sextortion.
Zo weet ik dat de eerste vraag die ik aan een groep stel al cruciaal is. Als ik daar de verkeerde of een te moeilijke vraag stel ben ik in feite de groep al kwijt. Meteen naar het gevoel vragen is bijvoorbeeld al te heftig. Liever begin ik om de jongeren te laten vertellen wanneer en op welke wijze ze het nieuws vernamen.”
Doorgaans is er wel individuele hulp beschikbaar, maar daarvoor dient men zélf een hulpvraag te formuleren. Irene is voorstander van het actief bieden van groepshulp, bijvoorbeeld aan de klasgenoten, de vriendenclub of het voetbalelftal van de getroffene(n).
In groepsverband kunnen jongeren gedachten en gevoelens met elkaar delen, hetgeen
helend werkt (Delen is helen). Hierna kunnen jongeren elkaar blijvend sociaal ondersteunen.
Omdat jonge mensen nog minder ervaring hebben met schokkende gebeurtenissen, krijgen ze in een groep uitleg over normale reacties op abnormale gebeurtenissen.
De bijeenkomsten zijn altijd in groepsverband en doorgaans zullen instanties de casus bij haar melden. Dat ze door een subsidie van het innovatienetwerk nu ook andere hulpverleners op kan leiden vindt ze top. Zij kunnen in de toekomst het stokje van haar overnemen om zo de keten van ondersteuning in stand te houden.
Een van de voorbeelden die haar altijd is bijgebleven is de brand in het Hemeltje in Volendam. Tijdens de jaarwisseling brandde daar een discotheek af waarbij diverse jongeren de dood vonden en anderen ernstige brandwonden overhielden. “Pas jaren na het gebeuren bleek dat veel jongeren met onverwerkte gevoelens rondliepen. Er is al veel bekend en beschreven over de hulpverlening bij volwassenen, maar bij jongeren ligt het vaak net even anders.”
Info en meldingen: info@rustnaimpact.nl
*namen zijn gefingeerd in verband met privacy.
De pilot duurt 5 maanden.