Lilian van Kemenade ontdekt groot gat in Bernardusweg
Sinkhole spook voor automobilisten

Maart2021


Het is iets wat je grootste nachtmerrie kan zijn. Je rijdt met je voertuig over een weg en ineens is het wegdek er niet meer. Normaal zien we het op tv bij grote natuurrampen in het buitenland, maar soms kan het ook ineens erg dichtbij zijn. Zoals bij de Bernardusweg in Lage Mierde, waar ineens een meter-diep gat in het wegdek zat.
Buurtbewoners was het afgelopen week opgevallen dat er enkele klinkers in het wegdek ontbraken. Nee, er waren geen rellen geweest en er was niet met stenen gegooid. Maar wat dan wel?
Na een melding bij de gemeente Reusel-De Mierden rukten de buitendienst medewerkers al snel uit en er werd vastgesteld dat klinkers over een oppervlak van een vierkante meter niet gedragen werden door de ondergrond. Ofwel: de klinkers waren tegen elkaar aan gezakt en hielden zo het wegdek optisch in stand. Op drie klinkers na dan. Als je op dat moment er overheen gelopen, gefietst of gereden had, was je ineens een meter lager terecht gekomen. Omdat het hier ook nog eens over een drukke verbinding gaat (De Bernardusweg verbindt Lage Mierde dorp met de N269) was het risico groot.
Voor de gemeente was er slechts één optie: de weg meteen afsluiten.
Een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden laat al snel weten dat de vorst van de afgelopen weken niets met het voorval te maken heeft. Het zou om normale slijtage van het riool gaan, waardoor het zand onder het wegdek is weggespoeld in de rioolbuis.
De gemeente gaat de rioolbuis onder het wegdek vervangen, maar het was al snel duidelijk dat de materialen daarvoor niet voorradig waren. Daarom kan het nog anderhalve maand duren voor het euvel hersteld is.
Voor Lilian van Kemenade die aan de Bernardusweg woont, is het een opluchting dat er geen persoonlijke ongelukken door gebeurd zijn. “Het was even schrikken,” bevestigt ze. “Maar nu er geen verkeer door komt is het ook wel weer rustig hier in de straat.”
Sinkhole
Een sinkhole komt ook in Nederland vaker voor. De oorzaak ligt vrijwel altijd bij een euvel met de water toevoer (waterleiding) of de waterafvoer (het riool). Doordat water buiten de aangelegde leiding/buizen stroomt, neemt het zand mee, waardoor het wegdek niet meer ondersteund wordt. Zo viel twee maanden terug in Noord-Holland een vader met twee kinderen in een gat in de weg dat nog geheel gevuld was met water. Ze gingen allen kopje onder, maar konden er toch nog veilig uitkomen.
Ook in Amsterdam ging het nog niet zo lang geleden mis, toen een hele kade instortte door een sinkhole. Er was veel materiele schade, maar gelukkig geen persoonlijk letsel.
Het is altijd nog beter dan in China waar een sinkhole ontstond omdat een grottenstelsel in de ondergrond instortte. Het liet een gat van meer dan honderd meter diep na.
Ook in het Russische Berezniki ging het mis toen een mijnenstelsel instortte en een sinkhole van 132 meter diep achterliet.
Dan valt de schade in Lage Mierde natuurlijk nog mee. De Bernardusweg is voorlopig afgesloten en het verkeer wordt tijdelijk omgeleidt. In eerste instantie was dat via de Kloosterstraat, maar inmiddels is die weer éénrichting. Er is nu een omleiding via het Vloeieind en via de Hoolstraat en Langvoort.