Klein leed aan de Kloosterstraat
Oekraineproject tijdelijk stil.


Juli 2020


De huisverkoop van kleine, vaak zelfgemaakte, producten of een mini-bib. Het is een kleine business die vaak met gesloten beurzen plaats vindt. Soms gaat dat kleine geluk ook gepaard met klein leed, zoals afgelopen week in Lage Mierde. De ochtend dat Hans Creyghton (68) naar buiten liep om de verkoop van zijn zelfgemaakte jam te inspecteren, zal hij niet snel vergeten. In het kastje waar acht potten van de overheerlijke, zelfgemaakte jam stonden, was niets meer te zien dan een leeg geldkistje. Alle potten waren weg en van enige opbrengst was geen sprake. “Dit is echt heel zielig dat zoiets gebeurt. Ik heb er geen woorden voor,” zegt hij geëmotioneerd.
Aan de Kloosterstraat in Lage mierde kun je het bijna niet missen, de twee kleine kastjes waar Creyghton zijn gratis boeken aanbiedt in een mini-bib en in het twee kastje zijn zelfgemaakte jam.
Voor de jam vraagt hij een kleine bijdrage. “Ik kweek het hele jaar aardbeien, druiven rabarber en nog tal van andere producten,” legt hij uit. Ik maak daar zelf jam van. Er gaat hooguit 40 procent suiker bij, om het zo natuurlijk mogelijk te houden. De opbrengst gaat voor honderd procent naar een project in Oekraïne, dat ik zelf opgezet heb en waarvan ik hier de enige deelnemer ben.”
Als hij zijn verhaal vertelt gaat dat over zijn werk voor KPN in Polen en een toevallige ontmoeting met een Oekraïense. Ze nam hem mee naar haar land, waar hij veel armoede zag. “Ik rekende uit dat ik met zo’n dertig euro per maand iemand geheel kon ondersteunen in studie en opleiding,” rekent hij voor.
Hij startte met Roksolana, een meisje dat later dankzij zijn hulp naar de universiteit kon en heeft nu  een aantal jongeren die van hem geld op hun rekening krijgen, waarmee ze hun studie kunnen betalen. Nu is hij boos en verdrietig tegelijk. “Ik doe dit nu vijf jaar en nog nooit werd er iets gestolen. Het was toch al niet zo’n best jaar want door het ontbreken van gasten op de Hertenwei en geen fietsvierdaagse, komt er minder verkeer langs. Maar dat nu dit gebeurd? Ik heb er geen woorden voor.
Hij gaat er geen aangifte voor doen, maar heeft via Nextdoor zijn dorpsgenoten wel opgeroepen om te vragen of er mensen zijn die iets gezien hebben. “Ik zal er wel niet veel meer van terug zien en ga er wel mee verder, maar voorlopig heb ik even geen voorraad meer,” zegt hij.