Paard in Hooge Mierde ernstig mishandeld
Dierenliefhebbers opgelet

Oktober 2020


Mensen houden van dieren en dieren houden van mensen. We kunnen ons een wereld zonder dieren niet voorstellen en dat is maar goed ook want ze maken net zo goed als wij mensen, deel uit van het ecosysteem waarin wij leven. Er wordt veel aan gedaan om dierenwelzijn te bevorderen, zowel in hert bedrijfsmatig houden van dieren als bij het hobbymatig houden van dieren. Zelfs met de dieren in de vrije natuur hebben we vaak nog veel compassie. Maar dan komt er ineens een bericht voorbij waarbij een paard ernstig mishandeld is door een onbekende dader….
Afgelopen week kwam het voorbij, eerst via facebook daarna via appjes bij buurtpreventie, waarna meerdere media losgingen. Een paard in een wei in Hooge Mierde die met een scherp voorwerp, waarschijnlijk een mes, ernstig verminkt is aan de geslachtsdelen.
Als je zo’n bericht leest moet je altijd even goed nadenken: wat heb ik nu gelezen en wat is hier gebeurd?
Allereerst de feiten:
Een eigenaar van enkele paarden plaatst zijn dieren in een wei, onder het toezicht van een beheerder, waar ze vrolijk rondlopen en hun buik rond eten. Maar op het moment dat zij gaat kijken of alles nog in orde is, schrikt ze zich een ongeluk. Een van de paarden heeft bloed aan het achterwerk en als ze een nadere inspectie doet blijken meerdere wonden rond het geslachtsdeel van en merrie te zitten.
Een dierenarts die meteen ingeschakeld wordt bevestigd het angstige vermoeden. De dierenarts doet zijn uiterste best om de wonden kundig te verzorgen, waardoor deze waarschijnlijk wel zullen helen.
Maar intussen is er een andere wond ontstaan die zeer waarschijnlijk minder goed heelt: de angst en de onrust!
In diverse berichten wordt (begrijpelijk) alle paarden eigenaren opgeroepen om meer dan alert te zijn op het welzijn van hun dieren. Van de slachtpartij in Hooge Mierde waren helaas geen camerabeelden en voor zover nu bekend geen getuigen.
Opmerkelijk
Het op deze manier mishandelen van paarden komt helaas vaker voor. Enkele jaren terug was het een grote plaag in het midden van het land en opmerkelijk genoeg gebeurde het onlangs ook in Amersfoort. Daar kende een mishandeling het van enkele weken terug een desastreuze afloop, want dat paard overleefde het uiteindelijk niet. In Frankrijk was het op deze manier verminken van paarden dit voorjaar ook meerdere malen in het nieuws, met zo’n dertig verminkte paarden in korte tijd werd het een zaak met veel slachtoffers. De zaak is nooit opgelost en de politie tast nog in het duister of het daar gaat om een gestoord individu of een sekte die handelt uit geloofsovertuiging.
Maar dichterbij, in Hooge Mierde en directe omgeving overheerst vooralsnog de onrust en de angst. Elke dierenliefhebber en vooral elke paarden eigenaar, hoopt dat dit soort dingen niet meer voorkomen. Laten we ook allen alert zijn op verdachte situaties, zonder dat er een heksenjacht ontstaat op iedereen die een paard over zijn bol wil aaien.