Windparken Reusel en Arendonk naderen elkaar
Reuselse bomen wijken voor Belgische windmolens

September 2022Voor het transport van een aantal mega-onderdelen voor twee windmolens in Arendonk, kapte de gemeente Reusel-De Mierden onlangs zes bomen aan de Lensheuvel/Heike. De onderdelen die via speciaal transport gaan, kunnen enkel via Reusel aangevoerd worden omdat de brug in Arendonk er niet voor berekend is.

,,Dit is wel een trieste ontwikkeling als wij hier groen voor in moeten leveren,” zegt Piet Peijs, de voorzitter van de Reuselse natuurwerkgroep.
Over het kappen van de bomen laat een woordvoerder van de gemeente weten dat initiatiefnemer Ravawind voor herplant van de bomen gaat zorgen, waar en wanneer is nog niet bekend.
Op het terrein gaat Ravago plastics in Arendonk gaat Ravawind twee windturbines bouwen met een ashoogte van 200 meter. Met de wieken van 70 meter lengte erbij worden ze ruim vijftig meter hoger dan de bestaande Reuselse molens. De elf nog te bouwen windmolens aan de Postelsedijk in Reusel gaan later overigens nog de kroon spannen met een voorziene hoogte van 248 meter.
De aanvoer van de onderdelen voor de Belgische turbines gaat dinsdag vanuit Frankrijk van start en naar verwachting komt het eerste speciale transport in de nacht van dinsdag op woensdag aan in Reusel. Als afrit vanaf de snelweg wordt gebruik gemaakt van de nood op- en afrit nabij Postel en om een aantal bochten te kunnen nemen maakt het transportbedrijf gebruik van een liftmechanisme waardoor de onderdelen in de bochten gekanteld kunnen worden. 
De komst van de Arendonkse windturbines wordt door de inwoners van de Rode Del in Arendonk met argusogen gevolgd. De bungalows staan daar nog vredig in de bossen van het natuurgebied rond Ravago Plastics. Die bewoners kwamen eerder in verzet toen de Nederlandse molens voor hun woningen kwamen, nu de Belgische turbines aan de andere kant van hun huizen komen hopen ze nog dat die molens niet gaan draaien. Schade voor de natuur voeren ze daarvoor als belangrijkste argument aan, zo is in een nieuwsbrief van de bewonersvereniging te lezen
Maar de vergunningen voor de Belgische molens zijn inmiddels verleend en de voorbereidende werkzaamheden hebben al plaats gevonden. Afgelopen week werden een aantal zandpaden van rijplaten voorzien om de aanvoer van de megaonderdelen vanuit Reusel mogelijk te maken. Voor het vervoer van de onderdelen hoeven geen wegen afgesloten te worden, maar verkeershinder wordt niet uitgesloten. Het vervoer moet 23 september afgerond zijn.
De twee Belgische windmolens kunnen negenduizend gezinnen van stroom gaan voorzien, maar zullen ook gebruikt worden voor de energiebehoefte van Ravago zelf.