Wolf slaat opnieuw toe in Esbeek

Februari 2023

Een wolf begraaft vaak de kop van zijn slachtoffers zoals hier goed te zien is

Nadat ruim een jaar terug in Esbeek al een keer drie schapen werden doodgebeten door een wolf is het daar afgelopen week opnieuw raak. Een boer vond vier van zijn schapen dood in de wei. Omdat meteen het vermoeden bestond dat er weer een wolf actief was, werd de dood gemeld waardoor er deze week onderzoek plaats vindt. Om deze reden bleven de dode schapen ook enkele dagen in de weide liggen.
Als een boer naar zijn schapen gaat kijken (de naam van de boer is bij de redactie bekend, maar hij wil er niet teveel ruchtbaarheid aan geven) is het welzijn van zijn dieren zijn belangrijkste zorg. Niemand wil zijn dieren dood aantreffen, ook niet al hebben ze (slechts voor een klein deel) als voedsel gediend voor een roofdier.
De eerste wolf vestigde zich in 2018 in Nederland en een jaar later liepen er al de eerste jongen op de Veluwe rond. Het aantal nam snel verder toe en vorig jaar werd vastgesteld dat er minstens vier roedels actief zijn in Nederland.
De meeste meldingen van het roofdier komen nog steeds uit Midden-Nederland, maar de dieren maken lange zwerftochten en ook in Brabant en Limburg wordt de wolf regelmatig waargenomen en de prooi is lang niet altijd een schaap. Zo werden afgelopen week in Noord-Limburg dode damherten aangetroffen en in Friesland een dode koe.
In Esbeek gaat het op dit moment dus opnieuw om enkele schapen. De organisatie BIJ-12 die voor het ministerie van Landbouw-onderzoek doet naar de verspreiding en de schade door de wolf, zal pas later uitsluitsel geven of de dader ook echt een wolf was. Via DNA-onderzoek kunnen ze dit vrij nauwkeurig vaststellen, ook nog om wel dier het in dit geval ging.