Met Freeke de Kort verjonging in NVO Lage Mierde

April 2023


De crew die achttien jaar terug het Oranje festival NVO Lage Mierde voorafgaand aan Koningsdag opzette was aan verjonging toe. Met onder andere Freeke de Kort (19) is de organisatie van de Nacht voor Oranje weer op volle sterkte.
NVO Lage Mierde ontpopte zich vanaf 2005 als een laagdrempelig muziekfestival waar lokaal talent volop de ruimte kreeg. Jonge beginnende bandjes konden er podiumervaring opdoen, een van die bandjes was Popstoned. De zangeres van dat bandje: Freeke de Kort.
,,Mijn ouders waren betrokken bij de organisatie, daarmee kregen wij alles rond NVO al van jongsaf mee. Toen we als tieners Popstoned oprichtten was at een mooie tijd met enthousiast publiek.”
Maar Popstoned veranderde net zoals ook NVO veranderde. Aanvankelijk vond het evenement over twee dagen plaats op het Dorpsplein in Lage Mierde, maar nadat het vanwege Corona twee jaar stil lag werd er verkast naar het evenemententerrein aan de Broekkant. Vorig jaar was er een voorzichtige eerste editie nieuwe stijl, nu staan alle neuzen weer dezelfde kant op met een verjongd bestuur en wordt er weer meer gas gegeven.
Mark Heesters, een van de kartrekkers van het eerste uur maakte het allemaal mee. ,,NVO richtte zich vanaf het begin in 2005 op het publiek uit De Kempen, we wilden voor jong en oud een laagdrempelig festival neerzetten. De avond en de nacht voor koningsdag en op de feestdag zelf. Maar gaandeweg raakten de ideeën op en was er behoefte aan verjonging. Daarom zijn we blij dat naast Freeke nog vijf andere jongeren er nu hun schouders onder zetten.
Freeke, die nog volop in haar studie communicatie zit, ziet het evenement als een mooie uitdaging om in haar dorp Lage Mierde iets moois mee te organiseren. De editie van dit jaar wordt op 26 april om 20.30 uur afgetrapt met New Dawn een band uit Bladel. Daarna neem Art Kneefel uit Reusel het over als DJ Ardistic, terwijl House of Rock het afsluit, een band die ook bij Paaspop op het podium stond.
Op 27 april neemt de Vinylbus het vanaf 14.00 uur over met het draaien van uitsluitend vinylplaatjes.
Kaarten zijn reeds op de website van NVO Lage Mierde te verkrijgen, aan de kassa zijn ze later 2,50 duurder.
,,We hebben dit jaar ruimte voor 700 bezoekers en gezien de behoefte aan een mooie festival in de Kempen gaat dat ruimschoots lukken,” kijkt Heesters vooruit. ,,Wat is er leuker dan een biertje, mooie muziekje en dan nog de ontmoeting met elkaar. Dit creëert vanzelf de gezelligheid waar we naar op zoek zijn.”