Buurtbewoners bezorgd
Plataan overleeft zaagsnede niet

Augustus 2022


De gemeente Reusel-De Mierden wil graag een groene gemeente zijn, maar verliest nu een van de mooiste bomen in een beschermd dorpsgezicht. De Groeneweg in Reusel is een van de weinige plekken in de gemeente waar de geschiedenis gekoesterd wordt door de sfeer van de straat. Meerdere gebouwen hebben er de status van gemeentelijk monument mede door de bouwstijl van de bekende architect Jos Bedaux. Hij ontwierp er diverse panden en de dikke platanen in die straat dragen bij aan het sfeervolle beeld. Maar sinds dit jaar is er één groene plataan minder, want ter hoogte van Groeneweg 11 kwamen er dit jaar geen bladeren aan de boom. Een oplettende buurtbewoner zag dat er op 1 meter hoogte een zaagsnede rondom de stam was aangebracht, iets wat een boom normaliter niet overleefd.
Bij de buitendienst van de gemeente Reusel-De Mierden is het inmiddels ook bekend dat bij een van de platanen sprake is van een slechte vitaliteit en een boomexpert heeft inmiddels vastgesteld dat instandhouding niet meer mogelijk is. Hij heeft geadviseerd om de boom te kappen, een kapvergunning is reeds verleend.
Een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden laat weten dat bekend is dat er rond de stam een zaagsnede is aangebracht, maar houdt er rekening mee dat de extreme droogte van de laatste twee jaar ook debet kan zijn aan het afsterven van de boom.