Brabant Water verzuipt
Reusel krijgt weer vers water uit Hulsel

December 2023Brabant Water werkt op dit moment aan een grote klus om in Brabant enkele honderden kilometers aan oude watertoevoerleidingen te vervangen. Op dit moment worden leidingen uit het distributienetwerk tussen Hulsel en Reusel vervangen. Hierdoor kunnen de Reuselnaren ook in de toekomst gebruik blijven maken van vers water uit de Kempen dat voor hen vanuit Hulsel aangevoerd wordt.
Een verkeerslicht op de Reuselsedijk tussen Hulsel en Reusel? Het toont daar de omvang van het werk om 2,5 kilometer aan waterleiding te vervangen. De pijpen die nu vervangen worden zijn zo’n 20 centimeter van doorsnee, de oude zijn van gietijzer, de nieuwe van pvc.
Een woordvoerder van Brabant Water laat weten dat het er de komende tijd zo’n 14000 kilometer aan pijpen vervangen gaat worden, pijpen die voor het merendeel in de jaren zestig geplaatst zijn. Hierdoor is de 2,5 kilometer tussen Hulsel en Reusel een makkelijke klus. Zou je zeggen. Maar door de typische weersomstandigheden van de laatste weken lag dat anders.
Help, de watermanager verzuipt
Nadat er eerst een nieuwe aansluiting was geplaatst in de Willibrordlaan in Hulsel nabij de kerk, werd er gegraven in de richting van de Raamloop. Deze beek ligt op het laagste punt in de omgeving, maar om een aaneengesloten traject te hebben, was er slechts één optie: onder de beek door. Dit klusje kon nog relatief makkelijk geklaard worden.
Dit werd anders toen er ook vanuit tegenovergestelde richting gegraven werd, vanaf de Hulselsedijk in Reusel. Op het moment dat daar verkeerslichten geplaats werden, stond de fietspad en de berm naast de weg al blank door het overtollige regenwater. Hierdoor waren de werklui meer tijd kwijt met het wegpompen van het water dan het graven van de sleuven.
Maar een echte waterbouwer laat zich niet snel uit het veld slaan en inmiddels naderen de twee trajecten elkaar. Bij een boerenbedrijf gaat de nieuwe leiding om het perceel heen maar een particulier moet er zijn hele gazon voor opengooien.
Als de Reuselnaren over enkele weken de waterkraan openzetten zullen de meeste inwoners nauwelijks weet hebben wat eraan voorafging om hen weer van vers water te voorzien.
Achter het traject Hulsel-Reusel kan dan weer een vinkje worden gezet, voor de komende zestig jaar!