Pastoor vertelt verhalen met muziek
Hemelse verhalen in Reuselse kerk

November 2023Als pastoor David van Dijk op zondag 26 november vanaf de kansel de kerkbanken in kijkt, staat hij niet alleen. Temidden van de leden van harmonie Concordia vertelt hij een aantal Hemelse verhalen, terwijl de harmonie dat muzikaal ondersteund.
,,Nee, ik sla met dit initiatief geen nieuwe weg in, maar het sluit wel aan bij wat mij aan het hart gaat, het vertellen van leuke verhalen," kijkt de goedlachse pastoor vooruit. ,,Dat die verhalen een Bijbelse oorsprong hebben past natuurlijk wel binnen de kerk en dat de harmonie daar muzikaal bij aansluit maakt het alleen maar luchtiger."
Sinds de komst van pastoor van Dijk - 'zeg maar David'- zitten de kerkbanken in Reusel weer voller dan daarvoor. Hij gaat graag het gesprek aan met de parochianen en enig charisma kan hem niet ontzegd worden. Dat zijn voorliefde voor verhalen vertellen nu in de picture komt vindt hij alleen maar mooi, zo was hij onlangs ook als verteller te gast in de bibliotheken in Reusel en Bladel.
,,Ik heb een langdurige eigen studie gemaakt over de historie van de pausen en kwam daarbij veel bijzondere zaken tegen," legt hij daarover uit. ,,Ik heb alles gelezen wat er te lezen valt over de Pausen vanaf 1846 en heb van daaruit een historische terugblik gemaakt, wat ik in een verhaalvertelling heb gegoten. Dat het gewaardeerd wordt als ik dit met anderen deel is alleen maar mooi. Ik hoop dat dit met de Hemelse verhalen ook zo gaat. Naast het toedienen van sacramenten, het leiden van de reguliere missen en uitvaarten en de ziekenbezoeken is dit een mooie aanvulling op mijn dagelijkse werk binnen de Reuselse kerk. Uiteindelijk gaat het over de beleving van de mensen. De bezoekers moeten zich in de kerk thuis voelen en als dit hierin bij kan dragen is dat mooi meegenomen."
Voor het harmonieorkest van Concordia uit Reusel is dit Hemelse uitstapje ook uniek. Orkestleider Wil Veraa heeft maandenlang gewerkt aan een passend repertoire en hij voorziet een bijzondere ervaring voor de luisteraars als de muzikale klanken worden gecombineerd met vertellingen die de ziel raken.
Welke verhalen pastoor David gaat vertellen houdt hij nog even voor zich. Hij licht wel een tipje van de sluier op dat er oude mythen en bijbelvertellingen in voorkomen.
De Hemelse verhalen zijn geschikt voor alle leeftijden.
Het concert begint op zondag 26 november om 15:00 uur in de kerk in Reusel, de toegang is gratis.