Weer mee Woesje naor Maria 
Jan Woestenberg enorm blij dat bedevaart Handel weer doorgaat 
 
April 2022

Jan Woestenberg met zijn Maria-vriendin in Handel

Twee jaar lang zwegen de kaarsjes in de Handelse kapel bij de Mariaprocessie Valkenswaard-Handel. Twee jaar lang geen biddende en zingende wandelaars door de straten op de route van 45 kilometer die in twee dagen tijd tweemaal afgelegd wordt. Terwijl in Ahoy bij het songfestival alles doorging en ook de fans van Max Verstappen feest vierden in Zandvoort, zaten de bedevaartgangers thuis op de bank. Voor Bekenaar Jan Woestenberg was dit het slechtst denkbare scenario. Maar nu is voor hem de lente weer aangebroken en begint de zon weer te schijnen want op 18 en 19 juni klinkt het Salve Regina weer. 
“Echt, ik was enorm blij,” zegt Jan Woestenberg (52) die telkens weer naar de facebookpagina kijkt waar de herstart van Valkenswaard-Handel aangekondigd wordt. “Het werd ook weer tijd dat we de ruimte kregen en dat ik weer een doel had. Want eerlijk gezegd: het viel me enorm zwaar dat het twee jaar op een rij afgelast werd. In 2020, de eerste keer, kon ik het nog begrijpen. Er heerste een nieuwe ziekte en we kenden het gevaar en de afloop nog niet. Maar vorig jaar ging er steeds meer open en vonden er weer tal van evenementen plaats. Waarom deze bedevaart niet doorging? Onbegrijpelijk! Jan had er vorig jaar zoveel moeite mee dat hij zelf in zijn eentje naar Handel ging. In de kerk waar het derde weekend van juni normaal uitpuilt, was hij nu de enige bezoeker. Toen hij kwam brandde er nog geen enkel kaarsje, maar toen hij er vertrok brandden ze allemaal.   
Meteen na het bekend worden van het nieuws dat het dit jaar wel doorgaat, belde hij met zijn bedevaart-vriendin om samen vooruit te kijken. Ook kon hij het niet laten om een aantal vaste deelnemers te informeren. 
“Voor de tocht zelf hoef je je niet aan te melden,” legt hij uit. “Iedereen die dat wil kan op zaterdagochtend 18 juni om klokslag 6.00 uur in Valkenswaard op de markt starten. Maar als je je tas op mijn wagen wil laten vervoeren of zelfs bij een rustmoment er even op plaats wil nemen, dan moet je wel zo snel mogelijk een plekje reserveren. Want het paard heeft wel een max wat het over die afstand kan trekken en vol=vol. 
Meteen als Jan de voorbereidingen gaat plannen denkt hij aan zijn paard Magda van de Woestenhoeve. Het is hetzelfde paard waar hij de tocht al meerdere malen mee maakte en hetzelfde paard dat al twee jaar op stal moest blijven. “Ook hij heeft dat enorm gemist,” zegt hij met overtuiging in zijn stem. Magda wil nets liever dan vooruit en de drukte om de kar en op straat is hij helemaal gewend. Misschien ga ik dit jaar vooraf wel wat meer ritjes maken, zodat het dier voldoende kilometers in de benen heeft.”  
Jan begeleidt de Handelse processie nu zo’ n twintig jaar. Hij kwam bij de processie nadat er een ander paard dood neerviel tussen de burries, wat veel paniek veroorzaakte. Vanuit de organisatie ging men op zoek naar een vervanger, maar dan wel iemand met verstand van zaken en zo kwam men bij hem terecht. Toen hij de vraag kreeg of hij wat kon betekenen kwam hij meteen in actie om het nooit meer los te laten. Inmiddels is hij al jarenlang lid van de Vrienden van Handel en hij roemt de gezelligheid onder de koetsiers en de wandelaars. Als hij aan het einde van de tweedaagse weer terug in Valkenswaard is, is hij niet alleen moe, maar ook erg voldaan. En elk jaar klinkt het weer: tot volgend jaar, alleen dit keer zat er drie jaar tussen. 
De Handelse processie 
Als in het begin van de zeventiende eeuw de inwoners van Valkenswaard te maken krijgen met een epidemie, wil de pastoor de geloofsbelijdenis nieuw leven inblazen. De bevolking wordt gestimuleerd om naar Handel te gaan, waar al in de dertiende eeuw tekenen van Maria zouden zijn waargenomen en omdat daar veel wonderen plaatsvonden. Sinds vele jaren is het traditie om in het voorlaatste weekend van juni de wandelschoenen aan te trekken voor een tweedaagse voettocht naar Handel. Op zaterdag 45 kilometer heen en op zondag dezelfde afstand terug. In Handel worden twee diensten opgedragen en onderweg wordt Maria toegezongen. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden voor een plekje op de platte kar van Jan woestenberg op zijn mobiele nummer 06-54216561 


Het lied dat Gerard van Maasakker maakte over de Handelse processie werd een hit, ook buiten de processie. Maar bovenal blijft het een van de liederen die uit volle borst gezongen wordt door de wandelaars: Salve Regina. 
Op een juni zaterdag 
Volgen ze de moedervlag 
Ieder jaar van Valkenswaard naar Handel 
Ruim veertig kilometer, Met zo’n duizend in totaal 
Kinderen van Maria, allemaal 

Paternoster prevelaars, vaders, dochters lopen blaren 
Voor de sport of voor devotie? 
Muzikanten blazen de meute in de maat 
Voor d ekinderen van Maria 
Kinderen van Maria, kinderen van Maria door de straten 
En ze spelen 
Salv'e, salve, salve Regina.