Titel

Zorgatelier Buiten vertrekt uit Lage Mierde
Creatieve NAH-dagbesteding naar nieuwe organisatie in regio Hilvarenbeek

december 2020


Het vertrek van het NAH-zorgatelier Buiten uit Lage Mierde betekent niet dat deze bijzondere dagbesteding verdwijnt. Nadat afgelopen week bekend werd dat de activiteiten opgaan in de  samenwerking met fysio-Sport Therapie (Hilvarenbeek en Tilburg), werd ook duidelijk dat de samenwerking veel nieuwe mogelijkheden op kan leveren.
“De vertrouwde gezichten, waaronder mijn vrouw Marthe, blijven de deelnemers ook in de nieuwe setting begeleiden,” zegt Tejo Sluijter. Voor zichzelf ziet hij in een overgangsperiode nog een rol achter de schermen.
Op een idyllisch plekje aan de Buitenman in Lage Mierde startten Tejo en Marthe Sluijter in 2008 een zorgatelier voor mensen met NAH. Geconfronteerd met hersenschade na een ongeval, ziekte of wat dan ook, ontdekten ze wat ze al langer vermoedden. Door het creatieve in de persoon aan te spreken, is vaak een verdere ontwikkeling mogelijk. “Het gaat om het gevoel van eigenwaarde enerzijds,” legt Tejo uit. “Maar het lukt de deelnemers met de juiste begeleiding en stimulans een expressie te geven die ze niet meer van zichzelf kenden. Iemand kan zich bijvoorbeeld geen namen herinneren, maar als je met hem een oud liedje zingt kent hij nog de hele tekst.”
Het zorgatelier Buiten, genoemd naar de straat Buitenman, maar ook met een knipoog naar het mooie buitengebied aan de oevers van De Reusel, gaat wat de mooie ligging betreft aan succes ten onder. De Reusel gaat weer verder meanderen en het waterpeil stijgt. In overleg met o.a. Het Waterschap is afgesproken om deze locatie te gaan verlaten en zo de voeten droog te houden.
“Op het moment dat we dit met de deelnemers deelden was de schok groot,” blikt Tejo terug. “Maar van de andere kant heeft iedereen er vertrouwen in dat het goed komt.”
De afgelopen weken werden de nieuwe plannen concreter toen de samenwerking en later zelfs het opgaan in de fysio-sport therapie van Hans Pouwer zich aftekende. Hun medewerkers zijn al bekenden voor de deelnemers door de fysio die ze verzorgen tijdens de dagbesteding.
Hans Pouwer, specialist op het gebied van neurorevalidatie, fysio en -ergo-therapie, ziet nog veel meer mogelijkheden met het integreren van ondersteunende zorg met de dagbesteding. “Denk aan bewegen, maar in de toekomst kan dat net zo goed om logeren of weekendverblijf gaan,” mijmert hij.
Door alle ontwikkelingen belooft 2021 een bijzonder jaar te worden voor de deelnemers van het zorgatelier. Een harde datum wordt pas bekend wanneer het Waterschap weet wanneer de meandering start en als er ook een nieuwe locatie gevonden is waar de activiteiten plaats kunnen vinden. Daarom is men nog op zoek naar een passende locatie, bij voorkeur in het buitengebied van de gemeente Hilvarenbeek. Pouwer daarover: Dat zou om een leegkomend agrarisch gebouw kunnen gaan, een gemeenschapshuis met mogelijkheden of iets dergelijks. Bij voorkeur wel op een rustige locatie. Dan spreekt het voor zich dat we ook op zoek gaan naar een nieuwe naam. “Ideeën over een locatie kunnen gedeeld worden op info@buiten.org en h.pouwer@fysiosport-mb.nl