Allemaal; in het spoor van Toon van Herpt
Kunstexpositie TELG

Oktober 2023


Thea van Herpt is een van de creatieve leden in de van Herpt familie

De familie van Herpt uit Hooge Mierde staat in het dorp bekend als een creatieve familie. Op 21 en 22 oktober exposeren drie generaties van Herpt onder de naam TELG met de kunst die ze maken.
Vader Toon van Herpt was hun voorbeeld en inspirator, daar zijn ze het allen over eens, maar van zijn werk is niet veel bewaard gebleven. ,,Hij werkte als commies en schilderde vaak als hij in het veld was,” zegt dochter Thea. ,,Maar nog voor hij thuis was had hij zijn werken vaak al weggegeven.”
Thea vormt samen met twee broers en een zus dit keer de kern van TELG, aangevuld met partners, kinderen, neven en nichten en zelfs kleinkinderen.
,,Het is bijzonder dat velen in onze familie een partner vonden met dezelfde interesse, maar ook dat de kleinkinderen de creativiteit overnemen. Daarom is het mooi dat er diverse tekeningen van het kleine grut bij de expositie betrokken worden.”
Thea maakt haar werk voornamelijk in haar eigen atelier in Hooge Mierde. Ze begon ooit met tekeningen, waarna ze begon met schilderen en etsen. Gaandeweg begon ze ook met ruimtelijke vormgeving, van boetseren tot werken in brons. Ze exposeerde er al mee in binnen- en buitenland, binnenkort ook in kasteel Geldrop.
Bij de expositie TELG pakt ze uit met drie manshoge (waarvan 2 liggend) houten beelden. ,,Werken met grote houten materialen brengt weer heel andere dimensies,” legt ze uit. ,,Ik werk daarbij met een techniek waarbij ik eerst een model in gips maak. Daarna gaat er laagje voor laagje af tot er uiteindelijk een eindproduct over blijft. Ik krijg al tijdens het werken het gevoel dat het beeld al in het hout zat, door het laagje voor laagje af te pellen komt het tevoorschijn.”
De studenten van de dansacademie die voor de houten beelden poseerden, zullen zeker onder het publiek zijn, benieuwd of ze zich nog in het beeld herkennen.
TELG was voor iedereen vrij toegankelijk op zaterdag 21 oktober (11.00-21.00 uur) en zondag 22 oktober (11.00-17.00 uur) in zaal De Schakel in Hooge Mierde.