Hannes Verhoeven ziet grote én kleinere kunst
Kunstenaar Schotelroute begon ooit met carnavalswagens

September 2021


Wie de Esbeekse Schotelroute loopt, staat op meerdere punten verbaasd te kijken naar de grote kunstwerken die je passeert. Het werk dat Schotel ooit aan het doek toevertrouwde, is er uitgebeeld in manshoge – en soms nog grotere-  verbeeldingen. Wie maakte deze kunstwerken die in en buiten Esbeek geprezen worden?
Met zijn bril en zijn baardje en vaak nog een muts over het kalende hoofd, oogt Hannes Verhoeven (37) niet als een standaard kunstenaar. Maar als je luistert naar zijn ideeën en de wijze hoe hij werkte aan al zijn werken tot nu toe, krijg een idee van zijn creatieve brein. Al op jonge leeftijd kon hij zich uitleven in de carnavalsoptocht met het ontwerpen van meerdere grote wagens. Hierdoor had hij de leerschool dichtbij want die optocht start echt bij hem in de Groenstraat, voor de deur van zijn huis. In de boerderij waar zijn vader ooit de dieren verzorgde, leeft hij zich nu dagelijks uit in zijn grote passie: het maken van kunstwerken. Na de grotere werken, zoals in de Schotelroute, maar ook verder buiten Esbeek, legt hij zich nu meer toe op het maken van kleinere objecten die hij graag in zijn eigen atelier laat zien.
Na de middelbare school bekwaamde Hannes zich verder op de kunstacademie in Breda. Hij had veel ideeën in zijn hoofd en daarvan was er een die er uitsprong: hij wilde graag iets doen waar heel Esbeek iets aan had. Met het ontstaan van de Schotelroute zag hij zijn kans en inmiddels staan daar al acht grote werken met aan het begin van de route, aan de Spaaneindsestraat, nog een ruimte waar wisselende kunstobjecten te zien zijn.
Tegenover Rustoord staat geduldig een zes meter grote schilder zijn werk te maken. Het is de beeltenis van Andreas Schotel zelf, die hij ontwierp en maakte. De grote schilder is een van de opvallende objecten van de Schotelroute die dit jaar al door zo’n twintigduizend personen gelopen werd. Maar het meest prestigieuze is toch wel de melkfabriek achter houthandel van Dal die hij daar opstelde en waar hij later zelfs persoonlijk Willem Alexander in rond mocht leiden.
“De drive voor mijn werk ligt – hoe vreemd dat ook lijkt-  bij de bio industrie. Als boerenzoon groeide ik op tussen de varkens, om vervolgens op te groeien in een generatie die merkt dat het ook anders kan. Daarom krijgen mijn menselijke vormen vaak een dierlijk gezicht, maar andersom kan ook,”  legt hij uit. “Zo kan ik mijn eigen identiteit creëren, een bruidje met een varkensmasker of een meisje met het hoofd van een hert.” Het werk kan als ‘eigentijds’ betiteld worden, creatief met veel klassieke elementen.
In zijn nieuwste werk komen de dierlijke vormen op tal van manieren terug. Niet zelden beeldt hij dierlijke vormen uit in een menselijke gestalte. Door zijn nieuwste objecten niet al te groot te vervaardigen wil hij zijn werk bereikbaar voor elke huiskamer maken. Hij gebruikt daarbij materiaal zoals kunsthars en brons en hanteert moderne technieken om ze te vervaardigen. Van zijn objecten maakt hij meerdere exemplaren, maar steeds wel in een gelimiteerde oplage.
Nu is de stal en de schuurruimte op de oude boerderij van de familie Verhoeven zijn werkplaats. De paardenstal is een mooi verlichte galerieruimte geworden, vanwaar je zo zijn werkplaats in kijkt.
Wie – al of niet gekoppeld aan het wandelen van de Schotelroute - af wil spreken bij Hannes Verhoeven kan dat doen met een belletje: 06-10319299