Harm Swaanen en Wilbert Jansen opnieuw ongenaakbaar

Ook First Dates Stertheater scoort

September 2021Wat Willem van de Voort, Brigitte Kraaijvanger, Sjef van der Heijden en Frank Adriaans uit Lage Mierde gemeen hebben, is de liefde voor het podium. In Hooge Mierde vonden ze op één zondagmiddag maar liefst zes podia en evenzoveel keer konden ze zich uitleven met hun act het First Dateshotel.
Bij terrastheater is lachen gegarandeerd en hoe groter de hilariteit, hoe groter de kans op succes. Uiteindelijk werd er ook in Hooge Mierde ook een winnaar gekroond, maar de grote winnaars waren de gasten bij de zes podia die een grote verscheidenheid aan kleinkunst over zich heen gestrooid kregen.
Alleen zingend voor het publiek (Ronald Warnders) of in een groepje (Henk van de Put, Jos Lavrijsen en Kees Tops met Anderszum). Op hilarische wijze de dorpsapp Grensdorpen.nl promoten (door Toos en Jan van Gisbergen en Bets van den Hout) of een stukje hilarisch toneel. Het is allemaal leuk en voortreffelijk, maar als het Duo Vrolijk uit Casteren langs komt en het publiek bij de act betrekt is het top. Eerder bestegen Harm Swaanen en Wilbert Jansen die samen dit duo vormen in Reusel en ook al in Hooge Mierde het hoogste podium, ook nu waren ze weer ongenaakbaar.
De reanimatie bij hun Rampoefening kreeg een totaal andere invulling (onder de tonen van Banger Hart) en wonder boven wonder vonden ze in elk publiek een man van de EOD. Dat was dan meteen de man die even later met een levensgrote opblaaspop mocht rondsjouwen!
Swaanen en Jansen hebben stilaan een abonnement op het ereschavot met hun acts die ze steeds zelf bedenken. Met hun Rampzalig speelden ze twee EHBO’ers (Eerste hulp bij ons) die het luisterend publiek telkens op het verkeerde been zette en gemerkt en ongemerkt betrok bij het optreden. Hierdoor lag er geen scherpe lijn tussen speler en publiek, met steeds wisselende rollen voor de toeschouwers. Met één uitgangspunt blijft het scoren voor het duo: hoe groter de onzin hoe groter de hilariteit. “Het afzetlint was wel vrij duur, het was niet voor niets afzetlint,” (aangever Jansen). “Wat een rommel in die EHBO koffer, ik zie het verband niet” (afmaker Swaanen).
Maar het lieflijke optreden van Ronald Warnders mocht er ook zeker zijn. Met slechts een beperkt repertoire stond hij dapper op zes verschillende podia om zijn muziek te vertolken, terwijl het trio Anderszum daar weer wat meer routine tegenoverstelt. Maar in Hooge Mierde mag een promotie voor Grensdorpen.nl niet ontbreken, daarom kropen de bedenkers daarvan nu zelf maar in een nieuw jasje om deze nieuwste dorpsapp te promoten.
Routine is bij het Stertheater uit Lage Mierde voldoende aanwezig om de handen op elkaar te krijgen. Met hun First Dates waren ze een goede tweede in de competitie.

Uitslag

  1. Harm Swaanen en Wilbert Jansen (Duo Vrolijk)
  2. Mierds Stertheater
  3. Grensdorpen.nl

Publieksprijs: Duo Vrolijk