Jak Janssen met Smakelijk Blauw
Groot schilderij door thuisopdrachten deelnemers

Mei 2020

In de afgelopen twee maanden was er veel zorg voor de mensen die afhankelijk zijn van zorg. Dat geldt zeker ook voor deelnemers aan dagactiviteiten. Van zorgboerderijen tot het zorgatelier: het was overal behelpen en op veel plekken ging de deur helemaal op de knip. Dat gebeurde ook bij zorgatelier Buiten in Lage Mierde. Omdat de deelnemers allemaal tot de risicogroep binnen corona behoren, werd het zekere voor het onzekere genomen en bleef iedereen thuis. Maar niet met de handen over elkaar!
Met zijn tong tussen zijn tanden en licht voorovergebogen, bevestigt Diessenaar Jak Janssen zijn deel van het kunstwerk Smakelijk Blauw in het grote geheel. Het grote geheel stelt een kleurrijke gedekte tafel voor van 2.00x2.70 meter. Het is ingetekend door kunstenares Jelske Loots (49) en wordt ingekleurd door alle deelnemers van het zorgatelier Buiten in Lage Mierde.
Marthe Sluijter van het zorgatelier legt uit hoe het idee ontstond om iedereen een stukje werk mee naar huis te geven. “Omdat ook onze jaarlijkse expositie niet doorging, besloten we beide dingen te combineren. Het kunstwerk dat normaal gesproken op onze expositie had kunnen staan, werd nu door alle deelnemers als thuisopdracht gemaakt.”
Voor het kunstwerk had Jelske Loots geen specifiek voorbeeld. “Ik moest daarom heel mijn verbeelding en creativiteit gebruiken om op alle 54 delen in het kunstwerk iets bijzonders terug te laten komen. Ook de rand van het kunstwerk werd nog opgedeeld als extra werkjes.”
Nadat ze de tekening gemaakt had, kreeg elke deelnemer niet alleen een stuk van 23 x 32 centimeter mee naar huis met daarop enkel de lijnen voor dat deel van het schilderij, iedereen kreeg er ook een teken- en schilderset bij, om ook eens andere technieken uit te proberen.
Een van de deelnemers die zijn deel mee naar huis kreeg, is Jak Janssen. Hij kreeg ruim twintig jaar terug na een ongeval met zijn fiets te maken met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Zijn verhaal van vallen en weer opstaan beschreef hij eerder al in een eigen boek (De leegte voorbij), nu vertelt hij er ook over op lezingen. Maar daarnaast kan hij zijn creativiteit kwijt in het NAH-zorgatelier, waar hij zich één dag per week bekwaamd in de schilderkunst.
Als hij zijn deel van het werk op het grote bord plakt, worden zijn handelingen gevolgd. Elke deelnemer kreeg een eigen tijd om het werk aan te leveren. Op 2 juni gaat het zorgatelier weer van start, maar het hele kunstwerk blijft nog de hele zomer aan de straatzijde onder een afdak aan de Buitenman in Lage Mierde hangen, zodat iedereen het kan bewonderen.”