Lies Stokkermans ontdekte de kunst na haar 60ste
 
Februari 2019
 
 

Waar komt creativiteit vandaan, leer je dat aan of zat het altijd al in je?
Als Lies Stokkermans uit Lage Mierde op haar 89-ste terug kijkt op haar leven, weet zij het antwoord wel. “Het zat altijd al in me,” zegt ze. “Maar als de kinderen klein zijn ben je met andere dingen bezig.”
Vanaf haar 60ste begon ze met klei om tal van werken te maken en ze kwam ermee op tv bij omroep Max. Hier kreeg ze de erkenning voor haar werk, nu is ze genomineerd voor de cultuurprijs in Reusel-De Mierden.
 “Soms droom ik over iets, maar soms is het ook gewoon een ingeving, waarvan ik totaal niet weet waar die vandaan komt. Ik neem dan een stuk klei en mijn handen doen als vanzelf het werk. Sinds ik een eigen klei-oven heb, komt het ene na het andere kunstwerk tot leven.
Lies werd in 1929 geboren aan het Vloeieind in lage Mierde, ze was er een van Laureijs, een postbode: daar kwam de bijnaam D’n Boij’ vandaan.
Na haar huwelijk betrok ze met haar man een huisje aan de Tinnen Pot in Lage Mierde, waar ze in totaal zeven kinderen kreeg.
“Zo’n dertig jaar terug werd ik betrokken bij de Werkwinkel in Hilvarenbeek,” kijkt ze terug. “Ik maakte er kleipoppetjes en merkte dat dit me goed afging. Tot die tijd was mijn creativiteit vooral beperkt gebleven tot het spelen van de trekzak en de piano, wat ik overigens nu nog steeds doe. Ik kreeg daar contact met Frans Roijmans uit Reusel en van hem kon ik een klei-oven overnemen. Dat was voor mij de start om veel meer met mijn hobby te gaan doen. Ik kon nu zelf aan een object beginnen en dat geheel in eigen beheer afwerken.”

Lies haalt haar inspiratie uit de oudheid (zo maakte ze de beeltenis van Toetanchamon na) of uit de natuur. Ze neemt een stuk klei en gaat dan gewoon aan de keukentafel zitten.
“Ik woon u alleen, niemand heeft er last van,” zegt ze vergoelijkend. “Mijn zoon is wel eens bezorgd als ik vervolgens ook het glazuren binnen doen, dan moet ik van hem de deuren open zetten om te ventileren. Dat doe ik dan maar.”
Nadat ze al het nodige werk had gemaakt, stond enkele jaren terug ineens een filmploeg van Omroep Brabant op de stoep.” Het was voor mij een verrassing,” zegt ze. “Maar ik zag het ook als een buitenkans om meer van mijn werk te laten zien aan een groter publiek. Ik maak weliswaar alles voor mij zelf, maar anderen mogen het natuurlijk wel zien, daarom organiseer ik af en toe ook een eigen expositie.”
De filmploeg van Omroep Brabant legde alle bijzondere creaties van Lies vast. Ze heeft haar hele huis, maar ook haar grote tuin vol met voorwerpen staan die ze zelf maakte. Een abstracte creatie van Massai krijgers of een nest met grote eieren van en Dinosaurus. De beeltenis van Buda, maar ook een zelf ontworpen schaakspel. Intussen kreeg ze lokaal ook de nodige bekendheid en werd ze gevraagd om op de basisschool over haar werk te vertellen. Maar het hoogtepunt moest toen nog komen.
“Op enig moment stopte er een auto voor de deur en stapt daar Jan Slagter uit van Omroep Max. Of hij mijn tuin en de beelden eens mocht bekijken. Achteraf hoorde ik dat mijn kinderen ervan wisten, maar voor mij was het een grote verrassing.”
Lies kreeg de nodige aandacht van Omroep Max en via dat programma sleepte ze nog een bijzondere opdracht binnen: een beeld maken voor de tuin van het Ben Oude NijHuis, een tehuis voor dementerenden.
Lies weet nu op haar 89-ste dat het meeste werk dat ze wilde maken er wel staat. “Ik heb nog steeds tal van ideeën, maar mijn kinderen zijn erg bezorgd dat het te zwaar wordt voor mij. Dan willen ze mij helpen om de producten uit de hete oven te halen. Ik vind het best, maar ze moeten het ook niet overdrijven.”
Lies uit Lage mierde laat met haar energie, maar vooral met haar onuitputtelijke creativiteit, zien dat je veel uit het leven kunt halen. Voor haar een leven dat nog lang niet ten einde is, want alle creatieve ideeën zijn nog steeds niet in voorwerpen vorm gegeven.


Lies werd verrast door Jan Slagter van Omroep Max