Ook Arie Schoofs ontbreekt niet
Hooge Mierde is muziek en theater

September 2023


Het straat theater 2023 werd gewonnen door het Mierds Stertheater (foto). Tweede Nieuw Reusels toneel en derde Arie Schoofs en Gerard van Avendonk. De publieksprijs was voor de drummers van wudumewa

Dat er in september een straattheater is in Hooge Mierde, is de laatste jaren een zekerheid, dat Arie Schoofs daar op de planken staat idem. Maar theater en muziek in Hooge Mierde is meer dan Reuselnaar Schoofs alleen. Het dorp ademt muziek uit op vele fronten en met zes grote koren is het dorp muzikaal middelpunt in De Kempen. Aanstaande zondag is muziek, maar ook sketch en volksvermaak, te zien op zes terrassen in het dorp.
Een dorp met zo’n 1800 inwoners dat zes koren telt, een harmonie, meerdere orkestjes en bands. Hooge Mierde ademt in veel dingen muziek uit. Wie bij al deze vormen van kunst en vermaak ook in één adem genoemd kan worden is Jos Jansen (63).
“Het is inderdaad wel bovengemiddeld wat we in Hooge Mierde te bieden hebben,” zegt Jansen over de zes koren en daarbij ook nog meerdere andere muziekgezelschappen.
Hij raakte er jaren terug bij betrokken toen een groepje van de KPJ gevraagd werden om Myrtha Musica tijdelijk aan te vullen omdat ze mensen tekortkwamen bij een optreden. Myrtha Musica werd ruim 50 jaar terug al opgericht door Jan Boerjan, destijds het hoofd van de lagere school en het begon als kinderkoortje in de kerk. Voor Jos smaakte de betrokkenheid bij Myrtha naar meer en hij meldde zich aan als lid voor de baspartij. Toen er later een jeugdkoor uit Myrtha opgericht werd, was hij er een van de kartrekkers.
Maar wie in een dorp als Hooge Mierde zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt al snel gespot voor andere klussen, weet Jansen inmiddels. “Weer later bleek er behoeft aan een koor waar de drempels lager lagen, daarvoor richtten wij Ti-Sento op. Ook dat koor heeft nu meer dan vijftig leden en die leden komen ook uit de hele Kempen.”
Hij was in 2010 ook betrokken bij de nieuwbouw van de Schakel en hij zocht met een groepje naar activiteiten om in en rond die nieuwbouw te organiseren. Met al die koren kon het niet missen dat het iets met muziek zou zijn, het werd het terrastheater dat in het begin elke twee jaar georganiseerd werd. Dit terrastheater is nu toe aan de achtste editie en een van de optredens wordt er verzorgd door Reuselnaar Arie Schoofs die telkens weer een nieuw typetje weet te bedenken.
De optredens beginnen om 14.00 uur op de terrassen van de lokale horeca, naast De Schakel zijn dat Café De Bijenkorf, eetcafé t Dorp en Eetcafé den Hoek, café De Spartelvijver en BosCafé Krekwakwo.
Elk optreden duurt zo’n 15 minuten en elk half uur schuiven de groepen door. Voor het vervoer van de artiesten naar De Weeldsedijk (Spartelvijver en Krekwakwo) is een pendeldienst beschikbaar. De winnaars worden om 18.00 uur bekend gemaakt op het terras bij De Schakel. Daar is ook de uitwijkmogelijkheid bij slecht weer.