Tonprater nu met eigen theatertour
Ietsertussenin nieuw uitstapje voor Peter van der Maas

December 2023Dat Hilvarenbeek veel met cultuur heeft hoeft niet meer vermeld te worden, al vele jaren is er cultuur en vertier op allerlei niveau. Zo zijn al jaren de ouwmeutavonden vermaard waar veel beginnend talent op de planken komt. Daar stond ook ooit Peter van der Maas (60) met zijn eerste buut in de ton, maar nu, ruim 22 jaar verder, is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Hij kwam zelf met het idee en het initiatief om er een avondvullende voorstelling van te maken en waar kan dat beter gebracht worden dan in het eigen culturele hart, het Elckerlyc? Op 14 december is zijn show Ietsertussenin voor het eerst te zien en omdat die al uitverkocht is die een week later nog een keer.
“Ja, waar begon die liefde voor die ton en de hang om het publiek te vermaken? Bij ons thuis was er altijd veel muziek, we vulden alleen al met ons gezin de nodige stoelen bij de harmonie. Maar bij mij ging het verder.”
Dat het verder ging weten zijn volgers inmiddels want in de 22 jaar dat hij in de ton stond, maakte hij al meer dan duizend keer een zaal aan het lachen. ”Het begint met Hilvarenbeek natuurlijk, daarna kwamen er optredens in de regio. Ik tour nu heel Brabant door en regelmatig ook nog in Limburg en Gelderland. Vooral het gebied rond Eindhoven en Helmond is populair als het om tonpraten gaat. In Helmond zijn de carnavalsverenigingen niet op twee handen te tellen en het gebeurde wel eens dat ik alleen daar al vier optredens op een avond had.”
Om ervoor te waken dat hij niet tweemaal dezelfde buut in dezelfde zaal speelt, houdt hij een nauwgezet schema bij van zijn optredens, ook welk van zijn creaties hij daar neer zette.
“Maar net zo leuk als de optredens zelf, is het creatieve proces dat eraan voorafgaat,” stelt hij vast. “Op de een of andere manier krijg ik altijd de mooiste invallen als ik op de fiets zit. Dat kan naar mijn werk op De Donksbergen zijn (waar hij een aangepaste bakkerij mee aanstuurt) of als ik een rondje op de renfiets ga. Als ik dan thuiskom pen ik snel enkele woorden op papier om het later verder uit te werken.”
De favoriete onderwerpen voor zijn grappen zijn onuitputtelijk, maar er is wel een rode draad in te bespeuren: het liefst gaat het over dingen uit het dagelijkse leven en dan bij voorkeur met de grootst mogelijke onzin, zoals ook blijkt uit zijn nieuwe buut die hij inmiddels al weer klaar heeft liggen om er mee in de ton te gaan: de Wegwijzer. Hierin speelt hij het typetje dat met een groep senioren op weg is, compleet met fietshelm, gekleurd hesje en niet te vergeten een aangepast stuur dat in de ton past. “Ik kom die groepen vaak tegen als ik zelf met de fiets onderweg ben, de voorbeelden om er grappen en grollen over te maken liggen voor het oprapen.”
Over de stap naar het podium voor een eigen avondvullend programma: “die stap is voor mij kleiner dan je eigenlijk zou verwachten,” legt hij uit. “Het grote voordeel is dat ik veel meer vrijheid heb want vergis je niet: in de ton zijn er veel restricties. Zo ben ik maar zeer beperkt om buiten de ton te komen, kan ik geen mensen uit het publiek bij de show betrekken en natuurlijk de tijd. Als ik ergens een buut doe stap ik na twintig minuten weer van het podium af, nu is het avondvullend. Ik zat eerst aan een oudejaarsconference te denken, maar die is maar beperkt houdbaar. Als de nieuwe show goed aanslaat zou het ook zo maar op andere plekken kunnen.”
De voorstelling Ietsertussenin is op 14 december In cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. Kaarten voor de voorstelling van 21 december zijn nog verkrijgbaar via www.elckerlyc.nu