Ria Bernards De Vessemse link in LandArt Wintelre.


Augustus 2021Als docent beeldende vakken is de Vessemse Ria Bernards veel bezig met (beeldende) kunst. Toen ze na haar aanmelding de gelegenheid kreeg om deel te nemen aan LandArt Wintelre hoefde ze dan ook niet te lang na te denken. “Ik was altijd al veel met circulaire creaties bezig, daarom spraken de bio-based uitgangspunten daar mij bijzonder aan,” zegt ze. Voor haar bijdrage aan de landschapstentoonstelling ging ze niet over één nacht ijs.
“Na mijn aanmelding en bevestiging van deelname, kreeg ik het idee om terug te gaan naar de oorsprong. Terug naar de oorsprong was in dit geval een vlinder die in de natuur begint als cocon. Ik begon daarom met een bezoek aan een botanische tuin om met eigen ogen te zien hoe zo’n cocon opgebouwd is. Omdat ik mijn creatie ruim honderd keer de omvang van een echte heeft, wilde ik wel de juiste materialen gebruiken om voldoende stevigheid te geven.”
Ria gebruikte voor de stevigheid stengels van rietsuiker. Ze beseft dat ze hiermee een grotere foodprint maakt, maar dat neemt ze in dit geval voor lief. De cocon zelf is gemaakt van hoedenmateriaal, dat oorspronkelijk van de bananenplant komt.
Als je de vier kilometer lange route van LandArt Wintelre wandelt, passeer je eerst het Groot meer en daarna het Klein meer. Dat is de plek waar Ria haar coconnen opgesteld heeft.
LandArt Wintelre vindt plaats van 28 augustus tot 19 september in de bossen tussen Vessem en Wintelre. Om het Groot en Klein Meer, met als start- en eindpunt hoeve Nachtegaal, ligt er een vier kilometer lange wandelroute waar iedereen gratis langs de buitenkunstwerken kan wandelen. De route is met pijlen aangegeven en er liggen geen obstakels op de route.
De landArt Wintelre heeft als thema verbinding en er wordt zoveel als mogelijk gewerkt met bio-based materialen, ofwel materiaal dat uit de natuur zelf komt en zodoende herbruikbaar is.