Mierds Stertheater 
Doorschuiftoneel met een boodschap

Maart 2024

Kees van Loon met zijn tegenspeler op de set

Wie toneel in de regio zegt, zegt ook vaak klucht of blijspel. Een enkele keer komen er ook meer serieuze onderwerpen aan de orde, zoals afgelopen jaar bij het Esbeekse openluchtspel over de pilotenlijn. In Lage Mierde neemt het Stertheater de handschoen op om inhoud te koppelen aan vermaak. Daarvoor zijn er drie korte aparte stukken ingestudeerd waarbij het publiek verrast wordt met drie kleinere voorstellingen.
Door deze unieke constructie van het Stertheater wordt er slechts een deel van het spel opgevoerd op het hoofdpodium in De Ster. Voor de andere eenakters wordt gebruik gemaakt van de ruimtes van de Brede School die verbonden is met De Ster. Elk van de drie stukken zal ruim een half uur in beslag nemen.
Om deze producties alle drie goed neer te zetten, moest allereerst de regie uitgebreid worden van één persoon naar een trio. Jan Berger kreeg hierbij de ondersteuning van Frank Adriaansen en Anzelien van Gorp, die beiden al terug kunnen kijken op een brede toneelervaring.
Berger over de te spelen stukken: “We hebben dit keer niet gekozen voor het kolderieke van een klucht of blijspel, maar durven het aan om in elk stuk een boodschap te leggen. Achtereenvolgens komen dementie, verwerking en frustratie als thema aan bod.”
Terwijl er bij een avondvullend stuk tien tot twaalf spelers nodig zijn om het stuk neer te zetten, ligt dat bij dit nieuwe concept anders. De crew is hiervoor opgeknipt in drie delen, waarbij telkens een viertal spelers het spel uitvoert. Het Stertheater heeft ervoor gekozen om het publiek en niet de spelers te laten verplaatsen waardoor aan het einde van de avond iedereen elk stuk gezien heeft. De spelers spelen ieder dus driemaal hun eigen deel.
Het Mierds Stertheater kan al meerdere jaren putten uit een eigen bestand van spelers die de nodige ervaring hebben. Ze treden ook naar buiten bij Terrastheaters en soms zelfs tonpraat-avonden, maar hun belangrijkste doel blijft het podium in De Ster.
Dit keer heet het gezelschap weer versterking gekregen in de persoon van Ineke Goverde uit Lage Mierde. Door de week werkt ze als WMO-consulente, maar nadat ze zich twee jaar meldde als nieuw lid van deze toneelgroep zijn er andere zaken die haar bezig houden. Ze voelt zich nu, na anderhalf jaar, goed opgenomen in het gezelschap en durft het aan om haar deel neer te zetten. “Ik merk dat er veel enthousiasme in dit gezelschap leeft,” zegt ze nu de voorbereiding voor de stukken er bijna op zit. “Het is mijn eerste ervaring op de planken binnen De Ster en heb er ongelofelijk veel zin in.”
Het ‘Doorschuiftoneel’ vindt plaats op 12 en 13 spril 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op tel nr 06-51750917