Titel

Trudy van Loon laat kunst leven

November 2021

Trudy (helemaal R achteraan) met 5 andere kunstenaars (in totaal zijn ze met acht)

In haar vorige leven was kunst voor Trudy van Loon uit Hooge Mierde iets van een andere wereld. Als slagersvrouw was het aanpakken en kunst was niet veel meer dan een stil verlangen, diep weggestopt. Maar haar leven kende enkele wendingen die ze niet voorzien had en toen ze zelf de ruimte kreeg om expressie te geven aan haar gevoel kwam de kunst tot leven. Het stille verlangen in haar groeide uit tot iets moois. Komend weekend, 13 en 14 november, houdt ze met zeven andere vrouwen een open atelier in de voormalige Reuselse Karel 1 fabriek. Van 11.00-17.00 uur is iedereen er welkom.
In de verte komt een bus aanrijden, ook auto’s passeren de bushalte in Reusel. Handen die tassen sjouwen en handen die fietssturen vasthouden. Ze passeren daar allemaal het kunstwerk ‘Op handen gedragen’. Het is een van Trudy haar eerste grote kunstwerken die ze maakte in de oude slagerswinkel waar ze haar eerste atelier Halfom had. Maar ze ontwikkelde zich steeds meer in creatieve werkvormen en dan met name de driedimensionale kunst. Ze verruilde de slagerswerkplaats voor een woning in Hooge Mierde en vond aan de Turnhoutseweg 22 in Reusel een eigen atelier voor het creatieve deel van haar leven. Samen met nog acht andere vrouwen vormt ze hier het collectief KEK: Karel-Een-Kunst.
Op de plek waar ooit de sigarenmakers schouder aan schouder stonden, krijgen de acht kunstenaars nu de meest creatieve ideeën en de vrouwen slagen erin om in contact met elkaar die kunst naar een nog hoger niveau te tillen.
Ook Jane Michiels uit Hooge Mierde maakt met een eigen atelier deel uit van dit collectief. Ze werkte ooit als modeontwerper elders in het land, maar wonend in Hooge Mierde zocht ze de ruimte voor nieuwe kunstvormen. Ze maakt nu de mooiste schilderijen, waar haar modeontwerpen vaak nog in doorwerken. Naast Trudy en Jane zijn er nog Mieke Legeland, Manon Knibbeler en Ine Valkenaars die vooral van het ruimtelijke werk zijn met beeldhouwen. Reuselse Rita Luyckx schildert en werkt veel met textiele werkvormen, Yvon van de Klauw experimenteert met tal van kunstvormen en Evely Duis fotografeert.
“Ik begon pas echt mijn creatieve hart te volgen toen de kinderen naar school gingen,” blikt Trudy terug. “Ik kwam terecht bij de Werckwinckel in Hilvarenbeek, waar ik ruim tien jaar bij betrokken was,” vervolgt ze. Behalve dat ze zelf nog vele kunstwerken creëert, geeft ze ook workshops. Dit doet ze vanuit het atelier aan de Turnhoutseweg 22 in Reusel, waar zelfs minder validen goed terecht kunnen.
Bij de open atelierroute op 13 en 14 november van 11.00-17.00 uur kan iedereen vrij een kijkje nemen in de acht ateliers, volgend voorjaar willen ze er nog een expositie houden met hun werk. En voor de bezoekers die ook inspiratie opdoen: er staan nog ruimtes leeg in de oude Karel 1 fabriek. Bezoekers aan de atelierroute moeten bij het gebouw achterom gaan en de eerste trap naar de eerste verdieping nemen. Bezoekers moeten voldoen aan de RIVM maatregelen.