Postuum erkenning voor kunstenaar
Yuri Nagelkerke behoudt over de schouders van Charly Chaplin zijn smile.

Juni 2024


In de hal van het gemeentehuis van Reusel werd woensdag een kleurrijk kunstwerk onthuld. Het is van de hand van Yuri Nagelkerke die twee jaar terug na een ongeval nabij het gemeentehuis overleed.
Met een zachte beweging zetten burgemeester Annemiek van de Ven en Louis Nagelkerke, de vader van Yuri,  een doek in beweging. Zachtjes glijdt het naar beneden en meteen spatten de vrolijke kleuren van de muur. Het toont Charly Chaplin in een voor hem typische pose, zittend op de grond. Yuri maakte het kunstwerk met Chaplin niet in zwartwit, zoals hij in zijn stomme films te zien was, maar kleurrijk met een blauw bolhoedje op.
,,Yuri had een grote passie voor muziek,” vertelt vader Louis Nagelkerke. Toen hij ontdekte dat Charly Chaplin teksten schreef voor zangers zoals Nat King Cole (het nummer Smile) wilde hij iets doen om hem daarvoor te eren. Hij ging met acryl aan de slag op een linnen doek in de stijl die hij zich eigen maakte. Hij gebruikte vaak harde kleuren zonder ze te mengen. Het resultaat is altijd kleurrijk en prikkelt steevast de fantasie van de kijker.”
Zijn woorden zijn nog maar nauwelijks koud of twee kinderen die op weg zijn naar de bibliotheek gaan met hun vingertjes naar het schilderstuk.
Burgemeester Van de Ven kent Yuri nog goed uit de periode dat die altijd door het Reuselse centrum struinde. ,,Hij was altijd positief en hij leek altijd op zoek naar iets. Later hoorde ik dat hij altijd materialen verzamelde die hij verwerkte in zijn kunstwerken,” blikt ze terug. ,,Nu ben ik vereerd dat dit werk van hem bewaard is gebleven en dat wij het hier mogen tonen.”
,,In ons huis had hij een eigen atelier waar hij zichzelf kon zijn en waar hij alle ruimte kreeg,” vervolgt Louis. Als hij naar het werk kijkt zoals dat de bezoekers bij binnenkomst van het gemeentehuis nu zien, krijgt hij een brok in zijn keel. ,,Dit maakt me enorm trots en blij,” zegt hij met schorre stem. ,,Leeftijdsgenoten van hem werden architect en dergelijke, hij wilde ook iets zijn en noemde zichzelf altijd kunstenaar, maar dat was nog in een tijd dat weinigen zijn werk kenden. Hij droomde er dan van dat zijn werk ooit aan het grotere publiek getoond zou worden, maar helaas heeft hij dit zelf maar beperkt mee mogen maken. Veel van zijn werken hingen samen met schilderijen van Herman Brood in een aparte ruimte bij huize Rustoord in Esbeek. Toen dat onlangs gesloten werd hebben wij zeker 35 werken terug gehaald, nu zijn we blij dat het weer getoond kan worden.”
Als komend najaar in Reusel gemeenschapshuis de Kei gereed is zal er al bij de opening een expositie zijn met het overige werk van Yuri Nagelkerke. ,,Wij zijn erg ontroerd als mensen zijn werk zien en er een goed gevoel bij krijgen,” zegt Mira, de moeder van Yuri. ,,Dit werk heet niet voor niets Smile. Dat het hier nu getoond wordt geeft ons het gevoel dat onze enige zoon niet vergeten wordt.”
Het kunstwerk Charly Chaplin hangt in het gemeentehuis aan het Kerkplein op de begane grond langs de ingang naar de lift en de ingang naar de bibliotheek. Het is te zien op alle momenten dat het gemeentehuis en/of bibliotheek geopend zijn.