Brabants lekkerste biertje komt uit Dongen


September 2022


De zangeres Britney Spears krijgt er sinds afgelopen zondag een concurrent bij als ze haar eigen nummers opzoekt op internet. Het muzikale nummer Scream & Shout werd in Hilvarenbeek bij het bierfestival verbasterd tot Scream & Stout en werd verkozen tot Brabants lekkerste biertje.
De keren dat Lucas van Houtert, de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, in Hilvarenbeek komt zijn altijd bijzonder. Het bijzondere was dit keer het bierfestival PROOST dat door brouwerij De Roos georganiseerd werd weer gecombineerd werd met de verkiezing tot het lekkerste Brabantse biertje.
Het aantal ingebrachte bieren (60) oversteeg ver het aantal dat Lucas zelf op een zondagmiddag kon proeven, maar gelukkig voor hem kon hij rekenen op een kundige jury en een net zo kundig publiek. Want geproefd werd er volop op het Vrijthof. De veelal hobbybrouwers brachten bieren in tal van typen en categorieën in, maar voor de jurering waren ze in drie hoofdgroepen ingedeeld. De Manskerel uit Breda vertegenwoordigde de lichte bieren en De Budelse Capucijn de middengroep. Zij waren in hun categorie al genomineerd om het in een ultieme test tussen de drie groepswinnaars uit te maken welk biertje een jaar lang Brabants lekkerste mag dragen. Maar het derde biertje, Scream&Stout van Brouwerij Opener uit Dongen dat de zwaarste klasse aanvoerde, ging uiteindelijk met de titel aan de haal. 
Toen Commissaris van de koning Ina Adema de uitverkiezing bekend maakte klonk er een klein gejuich aan haar zijde op. Brouwer Frank Wouters nam met trots de bijbehorende beker in ontvangst en aan zijn kraampje ontstond ineens een bijzondere stormloop op zijn product.
Het winnende biertje is er volgens de jury een om rekening mee te houden. De droppige, hoppige imperial stout met geroosterde cacao en koffie viel bij de jury in de smaak. Termen als 'het perfecte bier om een prachtige herfstwandeling door het bos af te sluiten' klonken vanuit de jurytafel. 
Maar midden op het Vrijthof klonk het vooral: ‘proost’