Jeugd weer op weg als pelgrim
Met de schoolklas van school naar de Pelgrimsherberg in Vessem

September 2001



Wie het ultieme doel in het leven zoekt komt vaak uit bij een pelgrimstocht, zoals de tocht naar Santiago de Compostella. Maar dichterbij kun je ook op weg gaan, zoals in het afgelopen Coronajaar gebeurde. Daarbij werden veel nieuwe routes ontdekt.
Maar het op weg gaan is niet alleen weggelegd voor de man of vrouw in een midlifecrisis die op zoek is naar het juiste levensdoel. Het blijkt ook voor jongeren bruikbaar om zo met hen in gesprek te gaan. Zo gaan de leerlingen van groep acht van Starrenbos uit Hilvarenbeek binnenkort op weg naar Vessem. Onderweg wachten de nodige obstakels, maar uiteindelijk zullen ook zij hun doel bereiken.
De jeugdpelgrimage ontstond twaalf jaar geleden in Vessem toen in het spoor van de groeiende belangstelling voor pelgrimstochten dit fenomeen ook bruikbaar bleek voor de jeugd. Er werd kleinschalig begonnen om in een van de laatste schoolweken met de jongeren van groep acht op stap te gaan. Op elke vier kinderen loopt er een begeleider mee die met hen onderweg het gesprek aangaat. Daar worden tal van metaforen bij gebruikt, zoals ‘wat is jouw richting in het leven,’ en ‘wat heb jij in je bagage’ en ‘wie ben jij eigenlijk?’ Een van de begeleiders van het eerste uur is Jac Naus uit Lage Mierde en hij is er nog steeds bij betrokken. Maar Naus luidt wel de noodklok want men komt vrijwilligers tekort om de jongeren mee te begeleiden.
“We hebben nu al tal van tochten met scholen ingepland staan, maar als er 32 kinderen in een klas zitten heb je minstens acht personen nodig,” legt hij uit. “Het zou natuurlijk enorm jammer zijn als we dit initiatief moeten stoppen omdat er te weinig begeleiders zijn. We hebben gemerkt dat het vaak het beste werkt als de begeleiders buiten de kring van de kinderen zelf komen, dat maakt de gesprekken vaak het meest onbevangen. We merkten dat jongeren echt wel bereid zijn om te praten, als ze maar met de juiste vragen uitgedaagd worden. De leerkracht die meestal zelf wel meeloopt, hoort vaak dingen die in de klas nooit aan bod kwamen.”
“Een van de mooie dingen van deze pelgrimstocht is de levensweg die we elke deelnemer op een oprolbaar briefje laten schrijven of tekenen,” legt Naus uit. “Dat briefje wordt thuis en in de klas besproken en eenmaal in Vessem plaatsen de jongeren het in en herinneringsmuur waar het achterblijft. Het is symbolisch voor de periode die ze afsluiten als ze naar het vervolgonderwijs gaan. Overigens krijgen we nu veel aanvragen van scholen om al vroeger in het schooljaar te gaan, omdat het ook bij uitstek een groepsvormende activiteit is.”
Vrijwilligers die informatie willen of zich aan willen melden kunnen dat doen via mail: jjmnaus@gmail.com