Peter van Gool gaat voor nog vier jaar

Februari 2022
Met de verkiezingen in zicht verschuiven op sommige plekken de panelen, zo ook in Reusel-De Mierden. De grootste partij (Samenwerking) krijgt een nieuwe leidsman, er is een nieuwe partij (D66) en ook bij het CDA komen er nieuwe gezichten. Maar wat wel blijft is de betrokkenheid van Hooge Mierdenaar Peter van Gool. Wie is die man die ooit de pet van zijn vader opzette en ook een periode met zijn eigen zoon in de Raad zat?
De regen tikt tegen het keukenraam en de keukentafel is meteen een werktafel. Als Peter van Gool (57) in de keuken rondkijkt ziet hij de woning waar ooit zijn ouders woonden en waar hij zelf opgroeide. Hij bewoont niet alleen het huis van zijn ouders, ooit zette hij er ook het boerenbedrijf van hen voort. Aan de Luther in Hooge Mierde bewerkte hij er de grond en molk er de koeien. Dat was een periode dat zijn vader Kees in de Raad zat namens de partij Hooge Mierde. Het was nog in de vorige eeuw dat Peter samen met Koop Klak (Meulenbroeks) naar Lage Mierde fietste om er als toeschouwer de Raad te volgen.
Maar met de herindeling met Reusel in zicht was daar ook een wisseling: Peter nam het stokje van zijn vader over. De lokale partijen de Mierden verdwenen en hij kwam er namens het CDA in de Gemeenteraad.
Deze partij deed het al meteen goed en leverde jarenlang vanuit de coalitie de wethouder.
Maar de tijd staat niet stil. Het gemengde bedrijf aan de Luther bood hem te weinig perspectief, de koeien verdwenen en hij ging elders werken. De akkerbouwgrond verbouwt hij nog steeds. Maar wát er ook verdween, stilzitten kan hij niet. Het Raadswerk veranderde en er kwam steeds meer leeswerk en onderwerpen om je in te verdiepen. Van coalitie naar oppositie, hij maakte het allemaal mee en bij de verkiezingen in maart staat hij weer gewoon bovenaan de lijst van het CDA.
Met veertien jaar ervaring in de Raad vult dat al een groot deel van zijn leven. Of er in maart een verlenging van nog vier jaar komt weet hij niet omdat verkiezingen grillig kunnen zijn, maar hij gaat er wel van uit.
Maar in de maand maart begint de toneelvereniging Hooge Mierde ook weer met de repetitie van een nieuw stuk en dat is net zijn grootste hobby. Hij hoopt dat hij ook dit jaar weer voldoende tijd heeft om te oefenen. Het zijn van die spaarzame momenten dat hij zijn zinnen even kan verzetten. Dat hij naast het meedenken in tal van regelingen waar hij zich in de Raad over moet buigen, vrachtwagenbedrijven die op plekken willen vestigen waar dat eigenlijk niet kan en wat al niet meer aan onderwerpen. Het houdt hem bezig, al vele jaren. De sfeer in de Raad vindt hij oké en hij prijst zich gelukkig met een goede achterban in de partij. Nu de stemmen voor zijn partij nog, de verkiezingsborden zijn al beplakt en zullen binnenkort op straat komen, daarna is het aan de kiezer.
Zijn vader is nu 83 en volgt de lokale politiek nog steeds, maar wel van een afstand. Zijn zoon Harrie wil nu eerst zijn studie afmaken en doet even een stapje terug in de politiek
In de Raad is het CDA nu met drie personen vertegenwoordigd en Peter blijft lijsttrekker. Zijn zoon Harrie en Sjef Lavrijsen maken plaats voor Reuselnaren Koen Oldenbroek en Jan lavrijsen, beiden zijn nieuw voor het CDA.  Mieke van Dommelen (Hooge Mierde) en Mieke Coolen (Lage Mierde) komen op plek vier en vijf op de lijst.