‘Een robotmaaier? Da’s wat anders dan een kistje sigaren’
Frans Verspaandonk van de VUT-ploeg

April 2021

Elk dorp heeft ze, vrijwilligers die graag nog hun handen uit de mouwen steken. Veel van de plaatselijke voetbalclubs in de Kempische dorpen varen er wel bij. De mannen doen tal van hand- en spandiensten op en rond het sportterrein en voor een bakkie koffie kijken ze niet op een uurtje meer. De waardering krijgen ze en die verdienen ze ook. Een van de mannen van de VUT-ploeg van voetbalclub HMVV uit Hooge Mierde is Frans Verspaandonk (75). Afgelopen week aanschouwde hij een klein wonder: het gras bij zijn cluppie wordt voortaan door een robot gemaaid.
Als op maandagmorgen om negen uur de poort van het sportpark opengaat is hij er als een van de eersten bij. Normaal zou hij in de kantine een bende aantreffen als de hoofdmacht er de dag daarvoor gevoetbald heeft. Maar ja, wedstrijden worden er nog steeds niet gespeeld, maar dat hindert de mannen en vrouwen van de VUT-ploeg op geen enkel moment.
“Als ik van huis ben zijn het alleen de duiven en de vogeltjes die op mij wachten,” grapt Frans.
Zijn petje heeft hij het liefst de hele dag op zijn hoofd en zijn dikke borstelsnor beweegt het hardst als hij lacht. In Hooge Mierde gebeurt er maar weinig of hij weet het en graag vertelt hij nog over de sportieve hoogtepunten van weleer. Het gaat dan soms wel over hoogtepunten die zich al vijftig geleden afspeelden.
“Vrijwel alle mannen van de VUT-ploeg hebben zelf ook ooit bij HMVV gevoetbald,” legt hij uit. “Bij mij kwam er abrupt een einde aan mijn sportieve loopbaan toen ik uit bij de Weebosch mijn been brak. Niet alleen mijn been lag aan gruzelementen, maar daarmee ook mijn hele voetbalcarrière.”
Weebosch uit altijd lastig.
Hij kan er nu om lachen en samen met hem de andere Vutters.
“Wij doen hier echt allerlei karweitjes,” vertelt Frans, aangevuld door zijn ‘collega’s. “Het is wel totaal anders als toen ik nog werkte. Ik heb vrijwel mijn hele werkzame leven in de sigarenindustrie gewerkt. Veel magazijnwerk gedaan waar mijn belangrijkste taak was het tellen van de afgekeurd sigaren. Maar goed, aan alles komt een einde en vanaf mijn 58ste mocht ik thuisblijven. Het is maar goed dat we nog een voetbalclub hebben, daar kan ik mijn vrije tijd nu mooi invullen.”
Maar afgelopen week kreeg hij te maken met een wel heel merkwaardige noviteit. In overleg met terreinbeheerder Stibex kwam er een grote robot-grasmaaier naar Hooge Mierde, die nu de traditionele grasmaaier vervangt. “Het is zo’n nieuwerwets ding,” wijst Frans als hij samen met Ad Lepelaars naar de verrichtingen van het apparaat kijkt. De grasmaaier is druk in de weer en doet dat 24 uur per dag. “Ik heb me laten vertellen dat elke sprietje gras nu driemaal per week gemaaid wordt,” legt hij uit. Aan zijn ogen is te zien dat hij het eigenlijk niet kan begrijpen, maar leuk vindt hij het wel.
Zodra de koffiepot leeg is gaan de mannen verder met hun karweitjes. De een veegt met een borstelmachine alle voetpaden aan, de ander poetst de hele tribune schoon. Ook al komt daar niemand, er kan toch van alles opwaaien!
“We hebben deze maand ook alle reclameborden afgewassen, nu gaan we een nieuwe verzamelplaats voor de goals maken,” legt een andere vrijwilliger uit. Onder de vaste vrijwilligers is ook voormalig preses van de club Cees van Gool, hij weet als geen ander hoe belangrijk het sociale aspect van de klusdag is.
Als aanvulling op de informatie van de klussende vutters legt Rob Hermans van Stibex nog uit wat de aanleiding was om met een robotmaaier te gaan werken.
“In het beheer van de sportvelden gaat veel tijd zitten en tijd is natuurlijk ook geld. Daarnaast is de inzet van een robotmaaier ecologisch beter omdat de eerdere grasmaaier op diesel loopt en de robot op elektriciteit.”
Bij de voetbalclub HMVV hebben ze nog een ander voordeel ontdekt: de robot doet dermate goed zijn werk waardoor het gras nu driemaal per week gemaaid wordt. Doordat het gemaaide gras blijft liggen hoeft er minder bemest te worden met kunstmest en bovendien ligt het veld altijd speelklaar.

“Als het bij HMVV een succes wordt dan gaan we over een jaar uitbreiden op de andere drie sportparken in de gemeente,” zegt Rob Hermans. Hij gaat komend jaar alle ervaringen nauwgezet volgen, maar de Vutters van HMVV weten het al: dit wordt een blijvertje.