Sjaokske vergeet (bijna) nooit te biljarten

November 2021Vraag je in Hulsel naar Sjak Maas, dan kom je automatisch bij Jack Maas junior uit. Om senior te vinden heb je echt een andere naam nodig: daar volstaat zijn bijnaam Sjaokske.
Op 17 november viert hij voor de 92-ste keer zijn verjaardag en als hij de opmerkingen uit zijn familie mag geloven gaat hij zijn ome Kees met 3 weken overtreffen: die stierf 3 weken voor zijn 100-ste verjaardag.
Buiten op straat regent het pijpenstelen, maar binnen aan de bar staan een aantal senioren lekker droog rond het biljart. De KBO van Hulsel speelt in het Hulselse Drieske tegen Veldhoven en daar weten ze: Hulsel uit, altijd lastig. Gebogen aan de bar staat Sjaokske en hij maakt net zijn 19-de carambole in zijn 20-ste beurt. “Bonus,” klinkt het van de scheidsrechter aan de zijkant. Behalve dat hij zijn partij wint (goed voor twee wedstrijdpunten voor team Hulsel) krijgt hij een bonuspunt omdat hij zijn gemiddelde nog eens haalde.
“Ik ben er tevreden mee, maar of het voldoende is om onze wedstrijd te winnen is twijfelachtig want we staan op achterstand,” zegt hij met een blik op het scorebord.
Donderdagmiddag is het biljarten voor deze krasse knar vaste prik, maar onlangs dreigde team Hulsel het zonder hem te moeten stellen. Terwijl de ballen al klaarlagen op het biljart, bleef de stoel van Sjaokske leeg. De wedstrijdleider had al driemaal op zijn horloge gekeken, maar Sjaokske zijn auto was nog nergens te bekennen. Caféhouder Simon Lavrijsen hoorde het aan en hij maakte zich ook zorgen om zijn klant. Hij aarzelde niet en sprong zelf in zijn auto voor een stukje onvervalste burenhulp. Hij reed naar de Bladelsedijk, het buitengebied van Hulsel. Het was precies dezelfde route die hij eerder ook al een keer reed toen hij bij Sjaokske een portie frites af ging leveren om hem van en weekendmaaltijd te voorzien.
“Ik kwam bij de achterdeur waar hij nog zelfstandig woont,” zo blikt Simon terug. “Doordat ik er eerder was kende ik de ingang en binnen zag ik Sjaokske in zijn stoel bij de kachel zitten. Hij was gewoon in slaap gevallen en het biljarten vergeten.”
Sjaokske schrok zich wakker en was meteen bereid om bij Simon in de auto te stappen om zo zijn partij te kunnen spelen. In de wedstrijd daarna rolden de ballen als in zijn jonge jaren en hij won glasrijk zijn partij. Maar daarna was de tank weer leeg, waardoor hij in het café nog wel even zijn middagslaapje afmaakte.
De caféhouder en de andere biljarters konden het wel waarderen en er werd smakelijk om gelachen.
“Vroeger had ik geen tijd om te biljarten,” blikt de Hulselse nestor terug op zijn leven. “De enige sport, schaatsen op natuurijs, dat deden we veel. Vanaf mijn zestigste werd ik lid van de ijsclub en ging ik vaker schaatsen en skeeleren. Ik heb later ook nog de Weissenzee gereden. Op mijn 90-ste stond ik nog op de skeelers, maar mijn kinderen vonden dat niet meer verstandig, nu laat ik dat maar en ga enkel nog biljarten. Ook koersbal zou ik nog kunnen, daar starten ze hier binnenkort mee.”
Als Sjaokske over ‘hier’ praat gaat het Het Drieske, het enige café in Hulsel. De horecagelegenheid stevende precies een jaar terug af op sluiting, tot Reuselnaar Simon Lavrijsen zich als nieuwe eigenaar aandiende. Samen met zijn dochter Linda zorgt hij ervoor dat de senioren de biljartballen weer kunnen laten rollen en dat er nog tal van andere activiteiten plaats vinden. Hierdoor kunnen ook senioren als Sjaokske nog activiteiten ondernemen in hun eigen dorp.
“Ik ben nu twee jaar alleen, na meer dan zestig jaar mee ons Jaan,” laat die nog weten. “Ik ben nu 8 kinderen, 14 kleinkinderen en zelfs 11 achterkleinkinderen verder. Vroeger altijd hard gewerkt en pas de laatste dertig jaar wat meer tijd voor mezelf en voor leuke dingen. Mij rijgbewijs is nog drie jaar geldig en ik hoop zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Met een voorziening als Het Drieske wordt dat een stuk makkelijker en dan ook nog met een caféhouder die een oogje in het zeil houdt.”
De biljartwedstrijd werd op de meest druilerige herfstdag gewonnen door Veldhoven. Hulsel bezint zich op een nieuwe strategie, misschien Sjaokske maar twee partijen laten spelen?