Geruchten in Bladel
Miet van Bommel weer in de picture?

April 2020

De arrestatie van twee verdachten die geld verduisterden van het reïntegratiebedrijf Kempen Plus (Voorheen o.a. de WVK) hadden een bijzondere relatie met elkaar. Wil H, in Bladel bekend als D’n Badaap perste Patrick af en liet hem grote bedragen van zijn werkgever doorsluizen naar zijn rekening in Weert. Daar bouwde hij een oude kippenschuur om tot een riant imperium. Met de mooiste auto’s , dure quads en mooie vrouwen.
Zo’n leventje kost een beetje, dus de kraan moet wel blijven lopen.
Wat heel Bladel zich nu afvraagt: wat maakte Patrick chantabel? Waarom bleef hij geld overmaken, de politie becijferd het op zo’n 4,5 miljoen, zonder er zelf op zijn bankrekening beter van te worden?
Om daar meer van te weten is het interessant om verder in de vriendschap van de twee mannen te duiken.
Patrick en Wil komen beiden uit Bladel, maar wel uit een ander deel van Bladel. Ze zijn niet van hetzelfde schooljaar, maar kwamen wel beiden bij Bladella te voetballen en toeval of niet, ook bij dezelfde werkgever te werken: De WVK. Maar terwijl Wil een spoor van verbijstering naliet door vaak mensen te bedreigen, ontwikkelde Patrick zich steeds verder tot brave huisvader en modelwerknemer. Wil werd bij zijn voetbalclub geroyeerd nadat hij een ploeggenoot bedreigd had en bij de WVK verging hem hetzelfde. Hij stond daar bekend als de persoon die nog de benzine uit de grasmaaier jatte voor zijn eigen auto en bij een personeelsfeestje probeerde hij iemand naar de keel te vliegen.
Hij bouwde in Weert, waar hij was gaan wonen steeds meer een imperium op en had ook steeds meer te verdedigen. Dat kun je natuurlijk niet altijd met je blote handen doen maar ja, de Nederlandse wet laat het niet toe dat je de blaffers langs je kussen hebt liggen. In 2017 werd hij opgepakt door de politie voor verboden wapenbezit. Het pistool, een geweer, een doos met 36 kogels en een patroonmagazijn met dertien kogels werd in beslag genomen en hij werd er voor veroordeeld: een werkstraf van 90 uur en een voorwaardelijke straf van twee maanden.
Intussen werden de twee ‘vrienden’ vrijwel nooit samen gezien, maar er bleef een band tussen Wil en Patrick. Wat bind hen samen, wat weet de een over de ander?

Bij de coldcasezaak over de moord op Miet van Bommel in 2017, werd een daderprofiel opgesteld door deskundigen bij de politie. Het zou vermoedelijk gaan om een man, destijds woonachtig in Bladel, die in 1992 (tijdens de moord) tussen de 20 en 25 jaar oud was. In 2020 dus tussen de 48 en 53 jaar.
We hopen met aanvullend onderzoek deze zaak de komende tijd verder te ontrafelen met een team van amateuronderzoekers en wellicht zo de oplossing op de moord op Miet van Bommel een stapje dichterbij te brengen.
Of er een relatie ligt tussen de chantagezaak en Miet is natuurlijk erg speculatief, de politie heeft inmiddels laten weten daar wel naar te gaan kijken.De WVK  (Onlangs gefuseerd met ISD De Kempen en verder gegaan als Kempen-Plus) is een samenwerkingsverband van vier gemeenten (Eersel, Bergeijk, Bladel en Reusel). Ze voeren al vele jaren de sociale werkvoorziening uit, waarbij mensen tot de arbeidsmarkt nog deel kunnen nemen aan deze maatschappij. Er is een industriële werkplaats aan de Raambrug in Bladel, waar ook de administratie zit. In de Hallenstraat even verderop, is er nog opslag van machines voor het buitenwerk en was er tot aan de fusie nog een eigen garage.
Verder heeft de organisatie vele werkploegen in het veld, waar teams vanuit een keet het groenonderhoud voor  deze gemeentes doen. Het werk van hen wordt daar zeer gewaardeerd: hardwerkende mannen en vrouwen die in alle weersomstandigheden buiten staan om daar de wereld een beetje mooier te maken.
WVK/Kempen plus is al jaren een winstgevend bedrijf, daardoor is het altijd de oogappels van de samenwerkende gemeentes geweest. De winst wordt periodiek overgeheveld naar de kas van gemeentes en de financiële controles gaan ook in het spoor van het gemeentelijke toezicht, onder supervisie van accountantskantoor Ernst & Young.