Bizarre natuur levert de mooiste plaatjes
Natte voeten in de bossen van Welleseind

Maart 2020

De ontwikkelingen rond het klimaat zorgen voor steeds grotere zorgen, met steeds meer extremen tot gevolg. Wie de droge zomers van de afgelopen twee jaar nog in gedachten heeft, kan zich de zondvloed van de afgelopen weken nauwelijks voorstellen. Maar gelukkig levert het wel mooie plaatjes op. Het verdronken land in de bossen van De Utrecht en landgoed Wellenseind in Lage Mierde zorgde voor een lokale overstroming. Sloten die overlopen en het overtollige vocht dwars over het zandpaadje naar de andere kant opsturen. Een heel weiland dat totaal onherkenbaar is en enkel door de toppen van de palen rond het weiland, zijn de contouren nog zichtbaar.
Een dikke eik zit helemaal onder het groene mos, ook met zijn wortels in het water. Naar de plek waar de riviertjes De Reusel en De Raamsloop elkaar ontmoeten en overgaan in één meanderend beekje, is het gissen, want het hele gebied staat er blank. Ook bij een volgend bruggetje staat het water tot de bovenste rand. Dat je er enkel met hoge rubberen laarzen kunt komen, was geen loze waarschuwing.
Aan het einde van de tocht door het drassige Wellenseind komt de kers op de taart. De lucht is weer betrokken voor een volgende regenbui en een brede regenboog raakt zowel links als rechts de grond.
De schoonheid van de natuur, hier wordt je alleen maar stil van…