Best scorende gemeente in Brabant
Weinig stress in Reusel-De Mierden

Oktober 2021

Annemiek van de Ven is de burgemeester in de minst stressvolle gemeente in Brabant

Stress, hebben we er allemaal wel eens mee te maken! Iedereen ervaart op zijn tijd wel eens enige stress, alleen de een meer en de ander minder. Bij een provinciaal onderzoek in bleken de inwoners van Reusel-De Mierden in Brabant de minste stress te ervaren: slechts acht procent van de ondervraagden, terwijl het landelijk gemiddelde meer dan dubbel zo hoog is: 17,7 procent.
Met ruim dertien duizend inwoners op een grondgebied van zo’n 78 vierkante kilometer kun je het wonen in de vier kernen van Reusel-De Mierden gerust landelijk noemen.
Of je nu in Reusel woont, in Hulsel of in Hooge en Lage Mierde, na e herindeling op 1 januari 1997 hoor je officieel bij Reusel-De Mierden. Het welzijn van de inwoners wordt op velerlei manier gevolgd, één daarvan is de gezondheidsmonitor die enquêtes uitvoert, zoals die naar de ervaren stress. Uit dat onderzoek blijkt dat stress op velerlei manieren kan ontstaan. De een denkt daarbij aan financiële problemen, de ander aan werkdruk of een kwakkelende gezondheid. Duidelijk wordt door het onderzoek wel dat we er in onze moderne maatschappij niet meer geheel aan ontkomen. Maar terwijl een stad als Tilburg in Brabant de ranglijst aanvoert met meer dan twintig procent (ofwel 1 op de 5 inwoners) die bovenmatig veel stress ervaren, is dat in de meer landelijke gebieden lager.
De onderzoekers wijten het verschil vooral uit het meer hebben van onderling contact en een grotere collectiviteit. Je ziet in een dorp sneller mensen lopen die je kent en waar je een praatje mee kunt maken.
Overigens is de score in de gemeente Hilvarenbeek met 12,2 procent fors hoger dan de zuiderburen in Reusel-De Mierden, maar altijd nog flink lager dan bij noorderbuur Tilburg.