Eiervrouwtje Jo van den Borne niet bewust van jatwerk van haar verhaal

Jo van den Borne was en is in Reusel het eiervrouwtje

Het verhaal van Jo van den Borne, in Reusel beter bekend als het eiervrouwtje, neemt een nog steeds grotere vlucht.

Jo stopte in 2017 na meer dan 70 jaar met de verkoop van eieren aan huis, een machine nam het van haar over.. Achter die overgang gaat meer schuil dan je op het eerste oog zou denken. Natuurlijk, Jo werd ouder en na een val kon ze het niet meer opbrengen om voor dag en dauw op te staan om enkele eitjes aan de man te brengen. Het verhaal van Jo symboliseert ook het proces naar steeds meer automatisering dat nog steeds speelt. Maar het legt ook een hang naar verhalen van weleer bloot. De behoefte om dit soort verhalen te lezen.

Het verhaal kwam in 2017 tot stand na een tip van overbuurman Graord Horsting. 'Ge moet 'ns bij mijn overbuurvrouw gaan buurtje,' zei hij. 'Daar gaat het niet goed mee, nu ze noodgedwongen moet stoppen met de eierverkoop.'

Op een gewone vrijdagmiddag ging ik er zonder afspraak op bezoek. Ik overviel haar enigszins, maar we hadden een alleraardigst gesprek. Ze wilde ook graag haar verhaal vertellen. Ik maakte ter plekke een foto (hier te zien) en maakte een afspraak voor het fotopersburo voor plaatsing in ED.

Nadat het verhaal in ED gepubliceerd werd, waren er al de nodige reacties. Groot was de verbazing toen net dit verhaal opgenomen werd in het kranten-geschenk 2017 dat in juni van dat jaar bij honderduizenden abonnees van De Persgroep (heel Nederland met o.a. ook AD en Volkskrant) op de mat viel. Bij de nabespreking van verhalen met correspondenten werd het verhaal ook aangehaald als super laagdrempelig en een mooi voorbeeld van klein nieuws uit de samenleving.

Maar de grotoste verbazing was er wel in maart 2018 toen de Telegraaf het verhaal opnam in haar Telegraaf jaarboek. Door hier en daar een woord te veranderen in het verhaal, is er geen grond meer voor plagiaat. 

Gelukkig deert het Jo niet en slaapt ze er geen moment slechter door.

Haar eieren mist ze overigens wel, dus misschien binnenkort maar eens een vervolgverhaal maken.

blijf daarom het nieuws van de Kempen volgen op deze site.....

het verhaal in het jaarboek van de Telegraaf