Loon naar werken voor Harrie Roest

April 2020
Het woord ‘nee’ kent hij niet, met als gevolg dat Lage Mierde hem altijd en telkens weer wist te vinden en te strikken. Een vrijwilliger nodig bij de EHBO? O, dan doet hij die verbandpost ook nog wel bij. Vrijwilliger bij de zeskamp? ‘Oké, dan bouw ik ook elk dat parcours wel mee op. Het zo maar enkele dingen uit de lange lijst van vrijwilligersactiviteiten die Harrie Roest in Lage Mierde doet.
De bel ging en hij maakte zelf de deur open. Dat alleen is al opmerkelijk voor Harrie Roest want hoeveel ben je thuis als je zoveel vrijwilligerswerk doet?
De lintjesregen was dit jaar anders doordat de onderscheidingen – bij Harrie ging het om Lid in de Orde van Oranje-Nassau-  niet daadwerkelijk opgespeld konden worden. Wat er wel kwam was de mededeling, een bos bloemen en een verrukkelijk stuk chocola dat de onderscheiding verbeeldde.
‘Het heeft de Koning behaagd,’ sprak burgemeester Annemiek van de Ven en Harrie kon alleen maar luisteren. Luisteren naar de ellenlange lijst met activiteiten die hij al vanaf 1982 vervulde. Van de EHBO tot de zonnebloem, van de Kempische wandeltochten tot de zeskamp. Een oud uurwerk van de toren opknappen? Doet hij er ook nog maar even bij. Ook de Clemensparochie en bij gemeenschapshuis De Ster doen ze nooit vergeefs een beroep op hem.
En terwijl burgemeester Van de Ven zich al naar de volgende decorandus spoedde, bleef Harrie naast zijn eeuwig trouwe Bets beduusd achter. De loftuitingen van buurtgenoten en andere personen die hem een warm hart toedragen over hem heen laten komen is eigenlijk niets voor hem. Liever is hij die harde werker op de achtergrond, maar nu stond hij dan toch even in het centrum  van de belangstelling. Het echte uitreiken van het lintje volgt later, zodra de maatregelen het weer toelaten.