Lid in Orde van Oranje Nassau voro Martin van gisbergen
Eerbetoon aan heemkunde, oude foto s en kermisarchief

Februari 2022


Martien van Gisbergen (60) uit Lage Mierde kreeg gisteren de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt door burgemeester Annemiek van de Ven. Hij ontving de onderscheiding voor al het werk dat hij jarenlang belangeloos verzette voor de Heemkundegroep de Mierden, voor het verzamelen en (digitaal) toegankelijk maken van duizenden oude foto s en het beheer van het kermisarchief Brabant.
Toen in 1994 Heemkundegroep de Mierden opgericht werd, was hij een van de eersten die zich als lid aanmeldde en niet veel later zat hij in het bestuur waar hij jarenlang penningmeester was. Vanuit de Heemkunde organiseerde hij in 2008 het evenement Tussen Kerk en Kroeg, waarvoor hij o.a. de Brabantse Knippenbergprijs kreeg. Vanuit het archiveren van alles wat oud is, kwam hij bij honderden oudere inwoners aan de keukentafel waar hij samen met hen oude dozen vol foto’s doorspitte en ter plekke digitaliseerde. Hiermee creerde hij een omvangrijk archief dat hij breed toegankelijk maakte.
Naast zijn inzet voor de heemkunde betekende hij ook veel voor de kermiscultuur Nederland. Het beheren van het nationale kermisarchief was daar slechts een klein deel van, hij richtte ook tientallen jaren een stand in op de Tilburgsde kermis met een overzicht van de geschiedenis van dier kermis.