Commissaris en Franse ambassadeur openen Diessense brug

Mei 2021

De elf Franse militairen die 81 jaar terug het leven lieten om Diessen te behoeden voor een Duitse invasie, kunnen nooit vermoed hebben wat hun moed later voor gevolgen zou hebben. Dat er ooit een dag zou komen dat de Franse Ambassadeur Luis Vassy schouder aan schouder zou staan met Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Dat de brug die zij verdedigden de naam zou gaan dragen van die gedenkwaardige dag, de 12-de mei! Nota bene op de verjaardag van Florence Nightingale.
Burgemeester Evert Weys keek met goedkeurende blik naar het mooie metalen eerbetoon dat door Ton Derks ontworpen werd. De twee maal zeventien meter cortenstaal die in de toekomst alleen maar verder bruin zal kleuren, vergelijkbaar met de brug in Baarschot. Op het moment dat de Ambassadeur het informatiebord bij de brug aan de Beersseweg onthulde, voelde hij even dezelfde wind waaien die ook die Franse soldaten moeten hebben gevoeld. Hij zag in de verte een enkele donkere wolk in een verder blauwe lucht. De wolk drijft langzaam naar een volgende, om zo samen een bui te vormen. Zo moeten de soldaten ook het naderende onheil van de Duitsers op zich af hebben zien komen.Eerst de loop van één kanon en daarna een overmacht!
Ook Ina Adema, de nog verse commissaris van de Koning, voelde de historische betekenis die de Diessense brug nu draagt. Door de 12-de mei 1940 vast te leggen in een verbeelding die op de brug is bevestigd, is er een blijvend eerbetoon en blijft de heldenmoed van de Fransen voor altijd herinnerd.
Bij de bijeenkomst voor de onthulling van het gedenkteken, werden ook de namen van alle elf gesneuvelde militairen voorgelezen. Het Franse Aux Morts dat ten gehore werd gebracht is een eerbetoon aan alle Franse militairen die in de strijd gevallen zijn, te vergelijken met de Nederlandse versie, the last post.
Vanwege de Corona maatregelen was het een bijeenkomst zonder publiek, maar de stichting Erfgoed Diessen wil alles komende week al met de inwoners van Diessen gaan delen met een opname die via facebook en de website van erfgoed Diessen verspreid gaat worden.